De Stand van zaken 85

Staatsbanken: meer winst
–China’s 5 grote staatsbanken maakten vorig jaar samen 680 miljard yuan winst of 1,87 miljard per dag, aldus gegevens van de Beurs uit Shanghai. Kampioen was Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) wiens winsten er een kwart op vooruit gingen tot 208 miljard, gevolgd door China Construction Bank (CCB) met 169 miljard en de Agricultural Bank of China met 121 miljard yuan. Bij de Bank of China steeg de winst met 18 % tot 124 miljard en de Bank of Communications zag zijn winst jumpen met 30 % tot 50 miljard. Verwacht wordt dat de winsten dit jaar gaan dalen onder meer door een campagne van de financiële regulator tegen onnodige kosten. De niet staatsbank CITIC zag zijn winst zelfs met 43% stijgen tot 30 miljard yuan. .
Nijverheidswinsten dalen
–De nijverheidswinsten daalden tijdens de eerste 2 maanden met 5,2 % tot 60 miljard. Het betreft de eerste neergang sinds begin 2009, toen deze minder groot was, aldus de Economic Information Daily. De daling is toe te schrijven aan de verhoging van de prijzen van grondstoffen en de lonen. Daarbij doet zich een overproductie voor, wat ook leidt tot grote stocks. Zo produceert China 770 miljoen ton staal terwijl  er maar 660 miljoen ton nodig zijn. Zopas werd ook de inkoppmanagersindex bekend voor maart en deze steeg van 51 % in februari tot een robuuste 53 % in maart en dus 3 maand op rij, zodat vrees over afkoeling van de bedrijvigheid ongegrond lijkt.
Financieel pilootproject in Wenzhou
Wenzhou heeft toelating van Beijing gekregen voor een financieel pilootproject waarbij burgers privé mogen investeren in het buitenland en ook kredietfirma’s oprichten. Wenzhou, met een traditie van privéondernemers, zal nog een aantal andere financiële pilootprojecten mogen uitvoeren. In het besluit van de regering staan 12 punten, waaronder de mogelijkheid om privé financiële diensten te ontwikkelen, het opzetten van dorpsbanken, het opzetten van financiële plattelands-coöperatieven en gemakkelijker krediet door de staatsbanken aan KMO. De regering is van oordeel dat deze pilootprojecten in Wenzhou nodig zijn om oude mistoestanden in de stad op te lossen en private spaarbanken op een ordentelijke manier te organiseren. De regering overweegt om zowel firma’s als individuele personen voortaan privé spaarkassen te laten oprichten. Men kiest voor Wenzhou omdat de staatsbanken daar hun krediet aan de KMO begonnen beperken op last van de Nationale bank. Daarop keerden de privé ondernemers zich naar illegale privé financiers aan woekerinteresten. Dit leidde tot massale faillissementen. Overigens wacht ook zakenvrouw Wu Ying die onwettelijk 770 miljoen verzamelde op een uitspraak van het hoogste rechtsorgaan tegen de doodstraf die haar werd opgelegd. Mogelijks zou het initiatief in Wenzhou vlug kunnen nagevolgd worden door Shanghai en Tianjin.
COFCO-activa sterk gestegen
Terwijl de activa van China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation (COFCO) in 2004 nauwelijks 59 miljard yuan bedroegen, is dit cijfer sindsdien opgelopen tot 260 miljard yuan. De hoofdgroep heeft negen Grote filialen: : COFCO Agri-Trading and Logistics; China Agri-Industries Holdings; China Foods; Properties & Hotels; China Tushu; COFCO Tunhe; COFCO Packaging; COFCO Development; en COFCO Finance. Daarna zijn er nog drie publiek genoteerde: COFCO Tunhe, COFCO Real Estate en BBCA plus vier die genoteerd zijn in Hong Kong. De groep wordt dus onrecht aangedaan door hem simpelweg te bestempelen als de verhandelaar van staatsgraan.
China: Afrika’s grootste exportmarkt
Volgens J Stevens van de Standard Bank Group wordt China dit jaar Afrika’s grootste exportmarkt want sinds 2008 greep een verdubbeling plaats. Vorig jaar bereikte het handelsvolume 160 miljard $ wat 28 % meer is dan het jaar voordien. China staat zo in voor 18 % van de Afrikaanse handel terwijl het in 2008 10 % bedroeg. Dit zal niet afnemen nu de grote westerse economieën sputteren. Vorig jaar importeerde Afrika ook 23 % meer uit China, namelijk voor 73 miljard
China Eastern en Quantas starten lage-kostenlijn
China Eastern Airlines en het Australische Quantas hebben besloten vanuit Hong Kong een lage kosten maatschappij op te starten onder de al bestaande naam van Quantas Jetstar. Beiden zullen de helft van de aandelen bezitten en ze zullen over 3 jaar gespreid 198 miljard $ in de maatschappij investeren. Oorspronkelijk zal gestart worden met 3 Airbus 320 om dit te laten groeien tot 18 in 2015. Volgens The Australian Business Traveller zal gevlogen worden op China, Japan, Zuid-Korea en andere Zuidoost Aziatische bestemmingen. Volgens een Nomura-analyst krijgt Quantas zo een voet in de deur bij een markt waar maar 5 tot 10 % van de vluchten low-kost zijn, terwijl dit in Australië zowat de helft bedraagt.
De Chinese rijken
Het Chinese Luxury Consumer White Paper 2012 beweert dat er in China 2.7 miljoen rijken zijn, met een vermogen van meer dan 700.000 euro. 60% zijn mannen van gemiddeld 39 jaar. Er zijn 63.500 erg rijke Chinezen, met een vermogen van minstens 12 miljoen euro. Daarvan is 80% mannelijk en gemiddeld 41 jaar oud. Rijken investeren meestal in vastgoed en aandelen en in participaties in niet-beursgenoteerde bedrijven. Jaarlijks geven ze 3% van hun vermogen uit aan consumptie. Reizen, luxeproducten, opvoeding van de kinderen (in het buitenland) en persoonlijke gezondheidszorg staan bovenaan het lijstje.

http://english.cntv.cn/program/dialogue/20120401/104304.shtml
Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar