De stand van zaken 97

COSCO’s Piraeus plannen
–De Chinese groep COSCO probeert zich in polepositie te werken voor de geplande Griekse privatiseringen. Deze zouden naar verwachting 50 miljard euro kunnen opleveren. COSCO heeft sinds 2010 de tweede Piraeus-havenpier in handen en bouwde ook pier 3. Gedurende 35 jaar betaalt COSCO 100 miljoen euro aan de Griekse overheid. De resultaten blijven niet uit. In 2011 behandelde de tweede pier 1,18 miljoen TEUs en de Griekse eerste pier 500.000, wat terug het niveau is van voor de crisis en meer dan het 2006-record. Dit jaar wordt op 2,1 miljoen TEUs gehoopt. Volgens baas Fu Chengqiu van Piraeus Container Terminal SA wil COSCO ook voor 280 miljoen euro een logistiek centrum openen op 30 km van Piraeus. Fu gelooft dat niettegenstaande de diepe crisis in Griekenland hij de capaciteit van Piraeus kan opdrijven tot 3,7 miljoen TEUs en de haven kan omvormen naar een leidende Mediterrane overslag hub. COSCO is daartoe de derde pier aan het omvormen tot een diepzeehaven die schepen aankan tot een maximumcapaciteit van 18.000 TEUs. Hij gelooft in een goede positie te zitten voor het ogenblik dat Griekenlands top 22 staatsondernemingen worden geprivatiseerd. (China Daily)
Chinese kerngroepen in het VK?
–Het ziet er naar uit dat twee Chinese kernenergiegroepen de plaats van de Duitsers gaan innemen in het Verenigd Koninkrijk. Het VK is van plan op middellange termijn een tiental kernreactoren te bouwen. De twee Duitse groepen E.ON en RWE waren in de running, maar trokken zich terug toen Berlijn de kernuitstap besliste. Ze willen daartoe hun joint-venture Horizon verkopen aan het duo Areva (Frans) en CGNPC (Guangdong). De andere Chinese groep SNPTC zou zich volgens de FT verbonden hebben met het Amerikaanse Westinghouse. (FT)
490 van top 500 ondernemingen in China
490 van ’s werelds top 500 ondernemingen investeerden in China en hebben er 1600 O&O en regionale hoofdkwartieren opgericht aldus het ministerie van Handel. Het handelscijfer van deze firma’s zat boven de 33.000 miljard yuan in 2010. Omgekeerd eind 2011 had China 380 miljard $ geïnvesteerd in het buitenland. 18.000 Chinese firma’s zijn actief in 178 landen en regio’s en hun activa bedragen 1.600 miljard $. (Global Times)
KMOs: leidend in innovatie
KMOs staan momenteel in voor 65 % van China’s patenten, 75 % van bedrijfsuitvindingen en 80 % van de nieuwe productontwikkelingen aldus minister Miao Wei van Industrie en IT op een seminarie te Chengdu. De KMOs in China vertegenwoordigen 99 % van alle bedrijven, produceren 60 % van het Bnp en stellen 80 % van de werknemers te werk. De minister erkende hun onvervangbare rol, maar riep ook op tot samenwerking met de grote firma’s om beter bestand te zijn tegen de risico’s van de snel veranderende economie. (Global Times)
Westvlees mag exporteren naar China
Chinese overheid opent formeel de grenzen voor 5 Belgische slachterijen van varkensvlees. En dat na langdurig lobbywerk van de Provincie West-Vlaanderen, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen en het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Door de beslissing mag o.m het bedrijf Westvlees uit Westrozebeke varkensvlees naar China exporteren. In een eerste fase zal wekelijks een 10-tal containers op een schip kunnen worden gezet. Daardoor gaat een nieuwe markt open en kan de vraag naar varkensvlees weer toenemen, wat goed nieuws is voor de West-Vlaamse varkenssector. De Provincie hoopt op termijn ook met West-Vlaamse verse groenten, aardappelen en diepvriesgroenten op de Chinese markt terecht te kunnen. Westvlees hoopt later tot 5 % van zijn export naar China te kunnen exporteren. (bron: Nieuwsblad)
CDB leent Alibaba 1 miljard $
De Alibaba-holding heeft een lening over drie jaar ontvangen ter waarde van 1 miljard $ van China Development Bank. Het gaat volgens insiders maar om een eerste pakket in een reeks van twee. De financiering zal worden gebruikt om een lening af te lossen aan een conglomeraat van internationale ontleners. Hoeveel het tweede pakket zou inhouden is niet bekend maar de duur zou boven vier jaar lopen aldus insiders. (Global Times)
Suzlon verkoopt Chinavestiging voor 60 mjn
De Indiase Suzlongroep die windmolenproducent Suzlon-energy konroleert wil haar Chinese vestiging verkopen aan China Power New Energy voor 60 miljoen $. Suzlon Energy is ’s werelds vijfde grootste maker van windmolens . Suzlons voorzitter beweert dat hij de Chinamarkt met een nieuw businessmodel betreedt dat hogere groei en marges nastreeft met minder investeringen. Suzlon is sedert 2005 in China en heeft er sedert 2006 een eigen fabricage-eenheid. In China installeerde Suzlon voor 900 mW windenergie.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *