De toestand van Internet en ICT in landelijke gebieden

Hoewel de ICT- en Internet hardware al goed verspreid is in de Chinese landelijke gebieden wordt er nog te weinig gebruikt van gemaakt in het dagelijkse leven, vooral door de mannelijke en ‘niet actieve’ boerenbevolking. Dit is een conclusie uit de Wereldbankstudie die de toestand in 3 Chinese provincies onderzocht betreffende de  popularisering van ICT en Internet buiten de steden.

Er leven nog altijd 650 miljoen personen in de landelijke gebieden en dit is de grootste landbouwbevolking na India. Vele boeren gaan hun geluk zoeken in de steden en hierbij kan ICT helpen. De Internetpenetratie in de steden bedraagt echter 2,5 maal die in de landelijke gebieden. Toch verbeteren de infrastructuur en de dienstverlening op dorpsniveau.
97 van de gezinnen beschikken over een tv en 95% over een gsm. 20 % van de onderzochte gezinnen beschikt over een computer en surft op het internet. Terwijl vele landelijke scholen internet-toegang hebben, stelt maar een kwart dat ter beschikking van de lokale gemeenschap en nauwelijks 10% van de plaatsen met openbaar internet organiseert opleidingen. De meeste rurale -overigens meestal jonge- gebruikers gaan naar internetcafés in de gemeente waarvan 4/5 privé zijn en gemiddeld over 40 pc’s beschikken. De top 3 activiteiten zijn online gamen, sociale netwerken, video’s kijken of liedjes downloaden. Minder dan 2 % van de rurale gezinnen antwoordden op de vragen in een peiling dat ze online bestuurlijke informatie gebruikten over landbouw.
Diverse programma’s proberen het internetgebruik in de rurale scholen op te krikken om dit op het niveau van de steden te krijgen. Mediatheken zouden een nuttig instrument kunnen zijn om het omgaan met Internet te populariseren. Hoewel ook hier diverse initiatieven lopen, blijkt dat na de eerste investering in infrastructuur het openhouden, het onderhoud en de training niet goed worden bijgehouden. De helft van de landbouwgebruikers antwoordt evenwel dat het Internetgebruik hen financieel voordeel bijbrengt door een betere kennis van productietechnieken, het opkopen tegen lagere prijzen en meer verkoopkanalen. Niet-landbouwers, vrouwen en senioren die Internet nauwelijks gebruiken zien het nut echter niet in. Toch ligt breedband er in 88 % van de dorpen.
De Wereldbank ziet diverse mogelijkheden tot verbetering. De bestaande programma’s moeten beter gecoördineerd worden en op elkaar worden afgestemd. De computeropleiding moet worden uitgebreid tot vrouwen en senioren. De bestaande tele-centers zouden kunnen gebruikt worden als een hefboom van dorpsinnovatie door hen te verbinden met de lokale ondernemingen en gemeenschappen. Met hun financiële hulp kunnen die misschien de kosten van onderhoud en intenser gebruik mee helpen verzekeren. Tele-centers kunnen hun werking met draadloze diensten uitbreiden en lagere besturen wordt aangeraden gratis Wi-Fi-netwerken op te zetten.

Bron: World Bank, Information and Communications in the Chinese Countryside, A Study of Three Provinces, Washington 2014

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *