Debat over genetisch gemanipuleerde soja



ontwikkeling nieuwe gewassen in Ningbo, Zhejiang

ontwikkeling nieuwe binnenlandse gewassen in Ningbo, Zhejiang

Het ministerie van Landbouw heeft onlangs een vergunning verstrekt voor de import van drie soorten van genetisch gemodificeerde (ggo-)sojabonen. Er is echter tegenwind.

Het heeft drie jaar geduurd voor de overheid genoeg tests had laten uitvoeren op drie nieuwe types soja die zullen worden toegelaten en voordat ze de herkomst van het ggo-gewas grondig had laten natrekken. De sojabonen zijn afkomstig van Monsanto en BASF. De  gewassen zelf en de bedrijven die ze produceren zijn al lange tijd het voorwerp van controverse. Peng Yufa, Onderdirecteur van het National Transgenic Crop Committee dat het onderzoek heeft uitgevoerd, stelt dat de ggo-soja zal worden gebruikt voor spijsolie  en dat het voedsel veilig is omdat het geen transgene proteïne zal bevatten. China importeert sinds 1997 acht types van ggo-soja voor de verwerkende industrie. Het economische argument hiervoor is dat de binnenlandse productie niet aan de vraag kan voldoen.

Het publiek staat echter steeds wantrouwiger tegenover ggo-voedsel. In China is dat tegenwoordig niet anders dan in andere landen in de wereld. De overheid is zich daarvan bewust en is geneigd om te voldoen aan eisen dat ggo-voedsel in de winkel een etiket moet krijgen. Het grondige onderzoek voordat de nieuwe types soja het groene licht hebben gekregen is een voorbeeld van het feit dat de regering oog heeft voor het publieke debat over ggo’s. Dat dit debat veelzijdig is en nog lang niet afgelopen bewijst de impact die een reportage van de nationale televisie CCTV op dit moment heeft. Een onderzoek zou hebben uitgewezen dat er een verband is tussen de consumptie van ggo-soja en kanker en onvruchtbaarheid in Henan, Hebei, Gansu, Qinghai, Shanghai, Jiangsu, Guangdong en Fujian. Een ander aspect is dat de import van soja geproduceerd door Monsanto en BASF een bedreiging kan vormen voor de Chinese boeren en vooral voor de biologische teelt van soja. Global Times heeft een indrukwekkend gedocumenteerd artikel hierover van Ding Xiaoxiao: http://www.globaltimes.cn/content/790458.shtml#.UcP-XVpCTcs

Bronnen: BBC, Xinhua, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *