Met december groeicijfers hoopvol het nieuwe jaar in

Zowel de december PMI-cijfers voor de diensten als voor het maakwerk wijzen op een toegenomen economische activiteit. Met deze positieve cijfers is het nieuwe jaar onder een gunstig gesternte gestart.

Evolutie maakwerk lonen 2006-2016

De diensten kenden in december hun snelste uitbreiding sinds drie jaar want het Caixin/Markit services PMI-cijfer steeg van 51,9 in november tot 53,9 in december. Dit is het hoogste cijfer sinds mei 2015. Hoger dan 50 betekent expansie. De gunstige PMI-cijfers van het privé instituut bevestigen de officiële cijfers die vorige week al wezen op een heropleving.
De dienstensector neemt nu al 54% in van de economie. Deze sector is arbeidsintensief en wordt gezien als een banen verschaffer. De Chinese leiders rekenen ook op een groei in de diensten en het verbruik om de economische expansie minder te laten afhangen van investeringen en export. De hogere lonen geven hierbij de Chinese verbruikers meer koopkracht. De beurspublicatie Market Watch vermeldt dat de Chinese lonen gedurende de afgelopen 10 jaar met 284% gestegen zijn, bijna een verdrievoudiging dus (zie grafiek).
Wat de sector van het maakwerk betreft, blijkt uit het Caixin maandrapport dat ook het maakwerk met 51,5 het snelst uitbreidde sinds vier maanden. De gemengde diensten/maakwerk PMI- index voor december steeg in december tot 53 en dat is het hoogste cijfer sinds een jaar. Analisten die vorig jaar een schulden bubbel voorspelden in 2017 trekken nu de staart in en wijzen op een grotere duurzaamheid van de economie dan gedacht. Overigens blijkt uit gegevens van financieel provider Wind dat de lokale overheden vorig jaar 30% minder leenden dan de 6050 miljard in 2016.
Voor het juiste groeicijfer tijdens het vierde kwartaal is het wachten tot 18 januari. Economisten voorspellen een groei van 6,8% in 2017.  Ondertussen zijn al de eerste voorspellingen bekend voor de groei in 2018 die volgens het Institute of Industrial Economics  onder de Chinese Academy of Social Sciences  6,7 % zou gaan bedragen, hetzelfde cijfer als het Institute for Advanced Research van de Shanghai University of Finance And Economics voorspelt.  Eigenlijk hoeft de Chinese economie tot 2020 maar met 6,5% te stijgen opdat het land in 2020 haar doelstelling zou halen van een verdubbeling van het BNP uit 2010. Vermits dit binnen handbereik ligt, kan meer aandacht gaan naar de kwaliteit van de groei zoals het afgelopen partijcongres voorop stelde.
Caixin, SCMP, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *