Deeleconomie aan consolidatie toe

Na de stormachtige ontwikkeling van de deelfietsen met een groei van meer dan 600% in 2017 wordt dit jaar een normale stijging verwacht met 15%. Chinese firma’s hebben zich uit het buitenland teruggetrokken en Beijing heeft al een maximum bepaald. Ook in de sector van vakantiewoningen blijkt een ordentelijke ontwikkeling in het vooruitzicht.

Hello-Chuxing fietsen in Shenyang

Starter Hellobike dat herdoopt werd tot Hello-Chuxing, lanceerde vorige maand een nieuwe app om taxi’s te roepen en dit betekent concurrentie voor gigant Didi-Chuxing. De nieuwe dienst wordt volgens de firma beschikbaar in 61 supplementaire binnenlandse steden. In tegenstelling tot de andere deelfietsenbedrijven Ofo en Beijing Mobike legt HelloChuxing meer de klemtoon op de derde-en vierderangs steden. In die steden beschikt het in 3 jaar over 200 miljoen geregistreerde gebruikers.

De firma werkt in partnerschap met Shouqi Limousine & Chauffeur, Dida Chuxing en digitale kaartenmaker AutoNavi. CEO Yang Lei legt uit dat zijn firma wil bijdragen tot een efficiënt, gerieflijk en transport vriendelijke leefomgeving voor het publiek. Trustdata bevestigt dat HelloChuxing de helft van zijn gebruikers haalt uit tweede- en derderangs steden.

Ant Financial Services heeft meer dan 2 miljard yuan geïnvesteerd in HelloChuxing waardoor de eenhoorn 1,47 miljard dollar waard is. HelloChuxing heeft voorts met Shanghai Shentong Metro Group een team gevormd dat slimme technologie ontwikkelt die transfers van metro tot de fietsen wil vergemakkelijken voor pendelaars.

Deelfietsen kerkhof in China

De hype rond de deelfietsen heeft investeerders niet onberoerd gelaten. Eerder dit jaar kreeg Ofo 866 miljoen $ van Alibaba. Concurrent Mobike werd in april opgekocht door Meituan-Dianping. In januari lanceerde DidiChuxing een eigen deelfietsenbedrijf. Vorig jaar kende de Chinese sector een exponentiële groei van 632% aldus iiMedia Research. Dit jaar zou het cijfer zakken tot een groei met 14,6%. Nog volgens dezelfde bron had Ofo 29 miljoen actieve gebruikers in mei, Mobike 25 miljoen, en HelloChuxing 5 miljoen.

Terugtrekking

Consulting firma Roland Berger raamt de wereldwijde markt voor deelfietsen in 2020 op 6,1 miljard $. Daar zijn de Chinese groten aardig aanwezig, zij het dat vandalisme en een lage gebruiksgraad hen dwingen om zich uit een aantal steden en landen terug te trekken.

Mobike trekt zich terug uit Manchester en vermindert die in Londen. Aartsrivaal Ofo stopt met de dienstverlening in Britse steden als Norwich, Sheffield en Leeds en wil zich in het VK concentreren op de rijpe steden als London, Oxford en Cambridge. Ofo trekt zich zelfs helemaal terug uit landen als Australië, Oostenrijk, Tsjechië, Duitsland en Israël. In minder dan één jaar na de lancering in de VS dankt het er al personeel af.

Woningen

De deeleconomie kende ook een stormachtige groei in de vakantiewoningen met onder meer Airbnb Inc, Tujia.com, Xiaozhu en Zhubaijia.com. Deze markt stijgt dank zij de middelhoge en hoge inkomens en de populariteit van de vakantiewoningen als een nieuwe vorm van accommodatie. Vorig jaar stegen de transacties met 70% en bereikten zo 12,5 miljard yuan. Denktank State Information Center verwacht voor 2020 een cijfer van 50 miljard yuan.

In oktober kreeg Xiaozhu nog voor 300 miljoen $ financiering. Volgens CEO Chen Chi zal dit geïnvesteerd worden in een slim huizen IoT-systeem. In mei gingen Xiaozhu en Ant Financial samen om in 40 steden gezichtsherkenning te promoten als slimme deursloten. Een andere site Tujia wordt gesteund door online reisorganisatie CTrip. Volgens analist Lai Zhen bij iResearch komt het nu aan de overhead toe om een ordentelijke ontwikkeling van de deeleconomie in de hand te werken door standaarden te formuleren en in overleg met de providers te werken aan gedetailleerde veiligheidsregels.

De eerste regelgeving van de sector door de regering dateert van vorige donderdag en werd getekend door Xiaozhu, Airbnb, Tujia.com en Zhenguo.com, Volgens China Daily gaan ze over ID-verificatiebij het inchecken, het beoordelingsmechanisme, standaard gezondheidsdienst, bescherming info van de gebruiker, de zwarte lijst en het gebruik van slimme veiligheidsapparatuur..

Bronnen: China Daily, FT, China Daily

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *