Economische indicatoren blijven goed

In tegenstelling tot wat de Trump-heffingen beogen, bleven de economische indicatoren in oktober goed presteren. Zelfs in en uitvoer bleven snel groeien met respectievelijk 26% en 20%. De indicatoren blijven stabiel terwijl de structurele veranderingen verder gaan, aldus de officiële statistieken.

De cijfers van de belangrijkste economische indicatoren reflecteerden de drie grote karakteristieken van de Chinese economie.

Vraag en productie waren stabiel. In het maakwerk steeg de toegevoegde waarde met 5,9 % in vergelijking met vorig jaar. In de diensten steeg de index met 7,2%. De Chinese investeringen groeiden tijdens de eerste tien maanden met 5,7%. In- en uitvoer bleven snel groeien. In oktober groeide de uitvoer met 20% en de invoer zelfs met 26%.

Ten tweede bleven werkgelegenheid en de prijzen stabiel. De groei van de consumptieprijzen lag 2,5% hoger dan vorig jaar. De werkloosheidsgraad in de steden bedroeg 4,9% en in de 31 grote streden 4,7%.

Ten derde gaan de structurele aanpassingen verder. De industriële productie klimt naar een hogere kwaliteit. In oktober bedroeg de groei van de toegevoegde waarde in het hightech maakwerk 12% terwijl dit bij de strategische opkomende nijverheden 10,1% beliep. Van januari tot oktober werd 16,1% meer geïnvesteerd in hightech industrie, terwijl het cijfer bij de hightech diensten 11% bedroeg.

Gedurende de eerste tien maanden kende ook de kleinhandel een snelle groei. De woordvoerder van het Bureau voor Statistiek besluit dat de ‘fundamentals’ onveranderd blijven terwijl de structurele omvorming van de economie voortgezet wordt. De inflatie is laag evenals het fiscaal deficit. De schuldgraad van de regering blijft matig en de hoeveelheid buitenlandse valuta hoog. Uit dit alles besluit de woordvoerder dat China over een brede manoeuvreerruimte beschikt voor zijn macro-economische politiek.

Bron: Peoples Daily

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *