Deeleconomie behield groei in 2022

De deeleconomie groeide vorig jaar met bijna 4% zij het tamelijk verschillend in de verschillende sub sectoren. Dit jaar zou de sector verder opbloeien na een regulerend overheidsoptreden in 2022;

Meituan Waimai verdelers Foto China Daily CNS Disclaimer

Volgens een rapport van de State Information Center groeide de deeleconomie vorig jaar met 3,9% tot 3.830 miljard yuan. De deeleconomie – een sector die bedrijven omvat die het delen van ritten, het delen van fietsen, het delen van huizen en zelfs het poolen van batterijpakketten voor telefoons mogelijk maken – is in China de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten  Het rapport wijst er echter op dat verschillende segmenten van de deeleconomie vorig jaar uiteenlopend presteerden. De markt van levensonderhoud en gedeelde medische diensten groeide sneller dan een jaar geleden, terwijl die van het delen van kantoorruimte, het delen van accommodatie en het delen van vervoer op jaarbasis daalden.

Gedeelde diensten en verbruik bleven volgens het rapport een prominente rol spelen bij het stabiliseren van de economische ontwikkeling van China.  In 2022 waren online afhaaldiensten goed voor 25,4 % van de totale omzet van de restaurantindustrie in het land, 4 % meer dan een jaar eerder. Ongeveer 40,5 %  van de totale taxiritten bestond uit ritten van online aanroepdiensten, een stijging van 6,4 %  ten opzichte van een jaar eerder. Gedeelde accommodatie blijft nauwelijks 4,4 %  van de totale accommodatie-inkomsten van het land.  Meer dan 60 % van de Chinese internetters bestelde in 2022 online afhaalmaaltijden, terwijl het aandeel van degene die gebruik maakten van diensten voor het delen van auto’s en accommodatie respectievelijk 38,54 % en 6,63 % haalde.

Vorig jaar waren er enkele opkomende trends in de deeleconomie, aldus het rapport. Sommige segmenten, zoals gedeeld vervoer en life services dienstverlening, zijn in een sneller tempo hervormd en de concurrentie is toegenomen. De markt werd meer gereguleerd, met versterkte wetshandhaving en de verbetering van relevante regels en normen. Het rapport voorspelt dat het beleidsklimaat voor de deeleconomie zal blijven verbeteren en dat het voortdurend versterken van het toezicht op platformbedrijven zal helpen de marktverwachtingen en het vertrouwen te stabiliseren.

Print Friendly, PDF & Email