Chinese destroyer van topklasse te water gelaten

Een destroyer van de 10.000 ton-klasse is vanochtend te water gelaten in Shanghai. Het is de eerste torpedobootjager die China helemaal zelf heeft gebouwd.

Chinese destroyerDe Chineestalige PLA Daily, het orgaan van het Volksbevrijdingsleger, heeft gemeld dat op woensdag, om 9:00 plaatselijke tijd de Chinese destroyer van stapel is gelopen.

Tewaterlating in Shanghai

Dat gebeurde in Shanghai, op de werf van de Jiangnan Shipyard (Group) Co van de China State Shipbuilding Corporation. Vanaf nu staan tests van de uitrusting en proefvaarten op het programma. Zhang Youxia, een lid van de Centrale Militaire Commissie (CMC) woonde de ceremonie bij. Zhang is het hoofd van de afdeling voor materieelontwikkeling.

Complete Chinese destroyer

De torpedojager van de 10.000 ton-klasse kan aanvallen afslaan vanuit de lucht en op zee, aanvallen met raketten en vanaf duikboten. Het vaartuig is volledig in China ontwikkeld en gebouwd. Dat is een primeur en het laat volgens deskundigen zien dat de strategische transformatie van de Chinese marine goed op schema ligt. In 2016 heeft die 18 nieuwe schepen van allerlei types besteld. De zeemacht wordt een steeds belangrijker onderdeel van het leger.

Type 055

De naam van het nieuwe schip en veel andere gegevens erover zijn nog niet bekendgemaakt. Eerder werd gemeld dat het gaat om een torpedobootjager van het type 055 voor de vernietiging van geleide projectielen. Tot die topklasse behoren momenteel de meeste destroyers van de US Navy. Het schip zal geschikt zijn om deel uit te maken van het eskader voor de ondersteuning van de Chinese vliegdekschepen. Het zal daarin een belangrijke functie hebben.

Tegenhanger van Aegis

Song Zhongping, een militair expert, heeft bijkomende informatie gegeven aan het staatsmedium Global Times. Een Chinese destroyer van het type 055 heeft, in combinatie met de al gangbare 052D destroyer (7.500 ton) meer gebruiksmogelijkheden, aldus Song. Hij kan zowel op zee als aan de kust worden ingezet tegen raketaanvallen. Het zou volgens Song de bedoeling zijn een Chinese tegenhanger te bouwen voor het Aegis Ballistic Missile Defense System. Dit is een programma van het ministerie van Defensie van de Verenigde Staten ter bescherming tegen ballistische raketten. Ook de zeemachten van Japan, Noorwegen, Spanje en Zuid-Korea maken gebruik van dat systeem.
english.chinamil.com.cn (officiële website van Defensie), Global Times, South China Morning Post, Wikipedia, Reuters.
 
 

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Chinese destroyer van topklasse te water gelaten

  1. Een lezer heeft een reactie toegevoegd aan het bovenstaande artikel, die wij om twee redenen niet hebben toegelaten.
    De inhoud had niets te maken met het onderwerp van het artikel.
    De reactie bestond voor het grootste deel uit een spotprent over de voorwaardelijke vrijlating om humanitaire redenen van Liu Xiaobo, afkomstig van Radio Free Asia. Wij weigeren de propaganda te verspreiden van een zender die ‘in 1994 is opgericht door het Amerikaans Congres en uit Amerikaanse overheidsmiddelen gefinancierd’, ‘for advancing the goals of U.S. foreign policy’ (respectievelijk Wikipedia NL en EN).

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *