Didi neemt Uber China over

Didi-Chuxing is de grootste online taximaatschappij in China, terwijl Uber de grootste buiten China is. Aan hun rivaliteit op de Chinese taximarkt komt onverwacht een einde: ze smelten hun Chinese activiteiten samen en sluiten ook internationaal een wapenstilstand.

Uber en Didi samen

Hoe een Didi taxi bestellen


Het nieuws is afkomstig van Bloomberg en Uber noch Didi geven voorlopig commentaar. Uber gaat akkoord om Uber China te laten overnemen door Didi. In ruil daarvoor krijgen de aandeelhouders van Uber China – waaronder Uber zelf, Baidu en de Chinese reisorganisatie HNA– een 20% participatie in Didi. De waarde van de overname wordt op 35 miljard dollar geschat.
Daarmee geeft Uber zijn pogingen op om onder eigen naam een vaste voet in China te verwerven. Didi zal 1 miljard dollar investeren in de moedermaatschappij Uber, wat neerkomt op een wapenstilstand op markten buiten China. Het akkoord zou binnen enkele dagen formeel bekend gemaakt worden. Didi had al een samenwerking met Lyft, de belangrijkste rivaal van Uber in de VS. Het is onduidelijk wat daarmee zal gebeuren. Terwijl Uber buiten China werkt met privéchauffeurs laat Didi ook traditionele taxichauffeurs van zijn netwerk deel uitmaken. Tencent en Alibaba hebben een participatie in Didi.
In de strijd om de Chinese markt hebben beide partijen al veel geld verloren om passagiers en chauffeurs aan hun kant te krijgen. Beiden ronselden daarvoor extra middelen, Didi in totaal 7 miljard dollar waarvan één miljard extra kapitaal van Apple, en Uber 3,5 miljard van een Saoedisch staatsinvesteringsfonds. Uber zou tot één miljard dollar per jaar in China verloren hebben, en pakte daarmee naar eigen zeggen 30-35% van de Chinese markt. Het huidige akkoord suggereert echter eerder een 20% aandeel. Didi zegt dat het 300 miljoen klanten heeft en 14 miljoen ritten per dag organiseert. Het is nog maar van februari geleden dat de twee grootste bedrijven op de Chinese markt, Didi en Kuaidi plots besloten hun moordende concurrentie stop te zetten en te fusioneren tot het huidige Didi Chuxing.
Volgens insiders hebben Uber en Didi gewacht met het afsluiten van een akkoord totdat de Chinese regering vorige week een wettelijk kader gepubliceerd heeft voor online taxidiensten. Voordien werkten ze in een grijze zone: privéchauffeurs mochten strikt genomen geen taxiritten uitvoeren. De nieuwe regels moeten ook de traditionele taxidiensten beschermen tegen oneerlijke concurrentie door de online diensten.
Bronnen: Financial Times, BBC

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Didi neemt Uber China over

  1. Ik heb begrepen dat dit nog door de overheid moet worden goedgekeurd. Mijn persoonlijke mening is dat dit soort monopolies niet goedgekeurd mogen worden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *