Invoering van meer robots een gemengd plaatje

Terwijl de Chinese topproducenten van robots optimistisch zijn over hun stijgend aantal verkochte exemplaren, neemt baanbreker Foxconn wat gas terug van haar plan om in China een miljoen robots te installeren. Aan de band waar gesofistikeerde gadgets vervaardigd worden, kunnen robots maar 5 % van de taken uitvoeren zo blijkt.

robotsgroeiJaten Robot & Automation uit Guangdong fabriceert automatisch geleide voertuigen als vorkliften en verwacht de omzet dit jaar te kunnen verdubbelen tot 200 miljoen yuan. Vicevoorzitter Chen Hongbo ziet nieuwe markten zoals fabrikanten van huishoudtoestellen, van keuken en badkamers starten met het gebruiken van robots bij het automatiseren. Jaten hoopt op een groter marktaandeel nadat 20% van het jaarinkomen besteed werd aan onderzoek en ontwikkeling. Directeur afdeling verkoop He Zexian va een van de grootste Parelrivierdelta-robotmakers LXD Robotics verwacht dat de cijfers voor het eerste semester ook een aangroei van 50% laten zien en dat de trend aanhoudt tijdens het tweede semester. De LXD-robots worden ingezet bij gevaarlijke taken voor de menselijke gezondheid als polijsten, lassen en het verplaatsen van zware vracht. Deze robots kosten tussen 800.000 en anderhalf miljoen yuan, maar kunnen 6 arbeidskrachten vervangen. Affluence & Eternity Robot uit Anhui produceert snelheidsremmers voor robots en onderdirecteur Suo Liyang zag ook de verkoop toenemen tijdens het eerste semester. Niettegenstaande de economische vertraging geloven de drie robotbedrijven dat de sector de komende jaren zal blijven bloeien tegenover de stijgende arbeidskosten en wegens de subsidies en belastingvoordelen van de overheid. In april lanceerde de regering een plan om de eigen robotindustrie tegen 2020 concurrentieel te maken.

Afname

Terwijl de sector in 2014 met 56 % aangroeide, viel deze vorig jaar terug tot 17 %. Directeur Li Zhiguang van arbeidskostkledingfabriek Looksee Group in Guangzhou was van plan 500.000 yuan te besteden aan de eerste reeks robots, maar uiteindelijk liet hij het idee varen. ‘Ze zijn te weinig flexibel om de stof in diverse vormen te snijden voor verschillende ontwerpen’ meent hij. Daarnaast nam hij dit jaar ook een verbetering waar bij het tekort aan arbeidskrachten in de Parelrivierdelta. Ook Jeff Linn van een bedrijf in bouwmaterialen te Shunde veranderde zijn idee over de automatisering van zijn bedrijf.
Het is echter Foxconn dat in 2011 beloofde over drie jaar gespreid in zijn Chinese fabrieken een miljoen robots te zullen installeren. Dit gebeurt in samenwerking met Maxnerva uit Hongkong, dat gespecialiseerd is informatisering van de nijverheid en industrie 4.0. Algemeen manager automatisering bij Foxconn Dai Chia-peng die nog van de Robotic Industries Association een prijs kreeg, zegt dat het tempo van  invoering vorig jaar afnam “wegens technische beperkingen en ook de kostenfactor. De levenscyclus van producten als smartphones wordt korter en korter en bijgevolg is het niet kostenbesparend om geld te spenderen aan een volautomatische productielijn. Mensen zijn meer flexibel en kostenbesparend op een groot aantal werkplaatsen.”
foxbotNochtans maakt Foxconn in alle stilte eigen robots Foxbots geheten die een twintigtal industriële taken kunnen uitvoeren. Het bedrijf kan met 1200 werkers in Taipei, Shenzhen en Jincheng (Shanxi) jaarlijks 10.000 Foxbots op de markt brengen. Volgens Dai heeft Foxconn al 70 % van zijn mechanische processen geautomatiseerd. Bepaalde filialen zoals dat van Taipei, Shenzhen en Jincheng functioneren al volautomatisch. Sommige geïnstalleerde robots werden ingezet op een andere plaats. Maar aan de lopende band waar gadgets handmatig in elkaar gezet worden, zijn de robots maar in staat om 5 % van de taken uit te voeren omdat ze de coördinatie tussen de hand en het oog van de mens niet kunnen vervangen. Met zijn 40.000 in China verkochte of geïnstalleerde robots is deze mening van Foxconn zeker zwaarwichtig.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar