Ding Liren wereldkampioen schaken

De 30 jarige Ding Liren uit Wenzhou is te Astana na een gelijk opgaand duel met de Rus Nepomniachtchi  wereldkampioen schaken geworden. Zittend wereldkampioen Magnus Carlsen besliste na 10 jaar wereldkampioen te zijn geweest om niet mee te oen.

Ding Liren Foto: Wikimedia Disclaimer

Ding Liren is de eerste Chinees die wereldkampioen schaken werd namelijk te Astana. De 30 jarige nummer drie op de wereldranglijst versloeg de nummer twee na een gelijkspel.  China heeft wel al een vrouwelijke wereldkampioen. De Noor Magnus Carlsen die al tien jaar wereldkampioen is, verkoos dit jaar niet mee te spelen. De vier wedstrijden op de finaledag, live op internet vertoond, trokken wereldwijd meer dan 570.000 kijkers. Ding verdiende € 1,1 miljoen en Nepomniachtchi € 900.000. Nepomniachtchi geeft toe dat hij regelmatig blunderde in de wedstrijd waar de zenuwen zeer gespannen stonden. Beide hadden 7 punten na de 14 eerste spelen: elk wonnen er drie terwijl de andere acht gelijk spel eindigden.

Sommigen sceptici vonden dat te veel fouten gemaakt werden volgens de standaarden van vorige wereldkampioenschappen. Een nieuwe generatie jongeren zal alvast de kans schoon zien om vooruit te geraken. Onder hen de Franse nummer 4 Alireza Firouzja (19), de Oezbeekse Nodirbek Abdusattorov (18) en de Indiase Dommaraju Gukesh (16) . Deze worden wellicht de uitdager van Ding een volgende keer. Door het winnen van Ding rijst de ster van China op de wereldwijde schaakscene waar bij de vrouwen Ju Wenjun haar titel in juli zal verdedigen tegen landgenote Lei Tingjie. China won ook de Schaak Olympiade in 2014 en 2018.

SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email