Disciplinecommissie voert ook onderzoek tegen burgemeester Tianjin (upd)

De CPC-Disciplinecommissie die corruptie onderzoekt stelt een onderzoek in tegen burgemeester Huang Xingguo van Tianjin die tevens dienst deed als partijsecretaris in de stad. Huang werd ondertussen vervangen door de partijsecretaris uit de provincie Hubei.

huang-xingguo

Huang Xingguo


De 62 jarige Huang Xingguo werd in 2007 burgemeester van megapolis Tianjin en cumuleerde dit met vicepartijsecretaris van de partijafdeling. In 2014 veranderde dit tot dienstdoend partijsecretaris en daar bleef het bij. Hij speelde 3 decennia een rol in de provincie Zhejiang. In die provincie leerde hij de huidige president Xi Jinping kennen want Huang leidde er de havenstad Ningbo. Xi was eerst gouverneur van Zhejiang en daarna provinciaal partijsecretaris. Huang werd zelfs genoemd als een kanshebber voor het Politbureau dat 25 leden telt.
De huidige mededeling dat tegen hem een onderzoek loopt, volgt 13 maanden na de ontploffing waarover hij zelf zei een ‘niet excuseerbare verantwoordelijkheid’ te dragen. De ontploffing doodde 162 personen, veroorzaakte voor $ 1 miljard schade en duizenden personen moesten een nieuwe woning zoeken. Premier Li Keqiang zegde toe achter de verantwoordelijken aan te gaan, wie het ook zou zijn. 22 personen werden opgepakt en ondervraagd, verschillende personen kregen straffen, maar Huang ging vrijuit. Het laatst werd hij gisteren nog gezien naar aanleiding van het feest van de leraren, aldus Tianjin Daily.
lihongzhong

Li Hongzhong


Dit geopende onderzoek is het belangrijkste tegen een hoog geplaatst persoon sinds het onderzoek tegen de voormalige partijsecretaris van Hebei Zhou Benshun. Sinds Xi Jinping aan de macht is, werden al 10 leden uit het Centraal Comitee  onderzocht op corruptie. Naar verluidt zat China’s vierde grootste stad daarmee zowel zonder burgemeester, als partijsecretaris en politiecommissaris. Vorige maand werd er ook al een onderzoek verricht ten laste van de viceburgemeester. Zopas werd  de partijsecretaris van Hubei Li Hongzhong aangesteld als Tianjin partijsecretaris. Voor de provincie Hubei was hij actief in de stad Shenzhen.
Bronnen: SCMP, Bloomberg, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *