Disney wint proces over plagiaat

Disney heeft voor het Hooggerechtshof van Shanghai gelijk gekregen in een proces over plagiaat van de langspeelfilm ‘Cars’.

 

plagiaat

Plagiaat


plagiaat

…en origineel


Het Chinese Blue Mtv dat de film ‘Autobots’ draaide, is veroordeeld voor plagiaat van ‘Cars‘ en moet onmiddellijk elk inbreuk op de rechten van Disney stopzetten. Ook de verdeler van de film is veroordeeld. Dat staat op de blog van het Hooggerechtshof van Shanghai. De rechtbank kende aan Disney een schadevergoeding toe van 1,35 miljoen yuan. Dat maakt het vonnis eerder symbolisch. Disney heeft alleen al in het amusementspark van Shanghai 5,5 miljard dollar geïnvesteerd.
De film ‘Cars’ dateert van 2006 en kreeg destijds de Golden Globe als beste animatiefilm. Hij werd gedraaid door Pixar Animation Studios en wereldwijd verdeeld door Disney. In 2011 kwam ‘Cars 2‘ uit. Vorig jaar kwam echter ‘Autobots’ uit in China. Daarin worden twee sportwagens, beschermde personages uit ‘Cars’, quasi ongewijzigd opgevoerd. De affiches van ‘Autobots’ lijken heel goed op die van ‘Cars’ en in het Chinees klinken de twee titels bovendien identiek. Dat was meer dan genoeg om het hof te doen besluiten dat het om ‘oneerlijke concurrentie’ ging.
Traditioneel beweert men in het Westen dat de Chinese rechtbanken laks zijn in het bestraffen van inbreuken op de intellectuele eigendom. Al vele jaren bestaan er rechtbanken die zich specialiseren in dit soort zaken. Dat brengt al verbetering. Zo kon de Amerikaanse basketballer Michael Jordan onlangs na een lang proces gelijk halen van een Chinese fabrikant van sportuitrustingen die misbruik maakte van zijn naam. Apple had vorig jaar in mei echter geen succes toen het een Chinese lederhandelaar aanklaagde die tassen verkocht met het opschrift ‘Iphone’.
Bron: Lefigaro.fr

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Disney wint proces over plagiaat

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *