Dissidente journaliste Gao Yu krijgt zeven jaar cel

Gao Yu, een jarenlange ‘activiste met de pen’, is tot zeven jaar gevangenis veroordeeld. Gezien haar leeftijd, ze is 71, is dit een zware straf. Haar vergrijp is volgens de rechtbank de illegale bemachtiging van documenten die niet voor de openbaarheid waren bedoeld en het lekken van die staatsgeheimen naar het buitenland.

BN-CR955_gaoyu_D_20140508004653Het Plaatselijke Gerechtshof nr.3 van Beijing heeft via zijn sociale media laten weten dat Gao Yu, ‘op illegale wijze staatsgeheimen had verstrekt aan buitenlanders’ en daarom is schuldig bevonden. Na haar straf zal zij nog een jaar lang haar politieke rechten moeten missen.

Twee visies op een zaak

Gao is een jaar geleden gearresteerd. Ze legde voor de televisie een bekentenis af, maar heeft die later ingetrokken omdat het parket haar, volgens haar zeggen, had bedreigd met maatregelen tegen haar zoon. Gao werd in een besloten zitting voor het gerecht gedaagd in november 2014 en heeft nu de uitspraak gehoord. De maximumstraf voor het lekken van staatsgeheimen naar het buitenland is 15 jaar. ‘In minder zware gevallen wordt vijf tot tien jaar gegeven’, aldus advocaat Shang Baojun. Het is mogelijk dat het hof enigszins rekening heeft gehouden met de leeftijd van de beklaagde. Het blijft echter een zware straf waartegen Gao zelf en haar raadslieden beroep zullen aantekenen. Westerse mensenrechtenorganisaties (o.a. Amnesty, Human Rights Watch) en media (o.a. BBC) hebben op de uitspraak van het Chinese gerecht verontwaardigd gereageerd. Volgens westerse vrienden van Gao Yu is zij in de eerste plaats, of alleen maar, een journaliste en wordt zij monddood gemaakt op basis van een vage beschuldiging. Chinese journalisten van de staatsmedia zien dat anders. Volgens de Global Times worden niet-gepubliceerde documenten van het Centraal Comité van de CPC concreet genoemd in de Wet ter Bescherming van de Staatsgeheimen. De Chinese krant stelt dat het aan de Partij is om te bepalen welke van haar interne teksten publiek worden gemaakt en welke niet. In China zelf wordt uitgemaakt of dat verandert of niet. Nu is het in elk geval zo dat elke burger weet dat het verboden is om dat soort informatie naar het buitenland door te spelen.

Ideologisch conflict

Het is, eigenlijk per definitie, nog niet door China bekend gemaakt welk document Gao nu precies aan buitenlandse media heeft doorgegeven. De BBC heeft het ‘Document nr.9’ genoemd en uit anonieme bron bericht dat het zou gaan om een tekst waarin de partijkaders gewaarschuwd worden voor westerse ideologische waarden. De westerse media denken allicht dat het op de weg van Gao heeft gelegen om inderdaad dat soort stukken, als zij er de hand op kon leggen, in het buitenland aan de kaak te stellen. Zij was al twee keer eerder veroordeeld voor haar strijd tegen het politieke systeem, waaronder een keer voor het laten uitlekken van teksten van partrijleider Jiang Zemin. Een van Gao’s bekende uitspraken is ‘wie de mensen belet om universele waarden, democratie en vrijheid na te streven, zal daar niet in slagen’. Volgens de South China Morning Post wil zij ‘opkomen tegen de verwerping door de Partij van het westerse meerpartijenstelsel en de scheiding der machten’.
De Global Times noemt het ‘nog een voorbeeld van diepgaande ideologische conflicten tussen China en het Westen’.
BBC, SCMP, Global Times
 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments for “Dissidente journaliste Gao Yu krijgt zeven jaar cel

 1. Waarom zoveel tekst voor zoiets eenvoudigs? China wordt op autoritaire wijze geleid door de Partij en de Partij duldt geen tegenspraak. Tegen het naar buiten brengen van documenten die zien op consolidatie van de macht, dient dan ook per definitie te worden opgetreden. Mevrouw moet dus de bak in. En aldus sprak de Chinese rechter, die eveneens schatplichtig is aan de Partij.
  Zo is de cirkel mooi rond.

 2. AAN TINUS:
  Naar buiten brengen van geheime document is een strafbare feit in alle landen. kijk naar edward snowden.

 3. Er gaat een oud vrouwtje van 71 de bak in, grote kans dat ze er niet levend uit komt.
  Maar blijf vooral denken dat dit “nu eenmaal” strafbaar is.

 4. aan titus:
  het is ook strafbaar maar je aanval is alleen gericht op china en niet op andere landen. dat je geen problemen heeft dat de CIA jouw computer hack en tegen jouw worden gebruikt in gitmo moet je zelf weten. maar snowden, manning en assand dat zijn mensen die de wereld heeft veranderd en als je denk dat assand ooit het ambassade eruit komt of snowden ooit normal leven kunt leden of manning ooit vrijkomt??????????????????????

 5. Aan hahaha:
  Gaap. Het “en dit dan, en dat dan, en zus dan, en zo dan” is net zo vermoeiend als dat het kinderachtig is. Kunnen we het bij het topic houden?
  Wat vindt jij ervan dat deze oude vrouw achter de tralies gaat?

 6. Volgens de berichtgeving heeft Gao een misdrijf gepleegd. Ondanks de kritieken, heb ik nog steeds niet gelezen wat er met haar moet gebeuren volgens tinus. Als we dat weten is de discussie pas interessant.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *