Doodstraf zonder respijt voor corrupt ambtenaar

Zhang Zhongsheng, voormalig adjunct-burgemeester van de stad Lüliang (provincie Shanxi) krijgt een doodstraf zonder respijt.

doodstraf zonder respijtJustitie acht het bewezen dat hij enorme sommen aan steekpenningen heeft aangenomen en afgeperst. Voor het eerst sinds 2012 is een ambtenaar effectief ter dood veroordeeld. De uitspraak is van het Volksgerechtshof van het Middelste Niveau van Linfen in Shanxi (noorden van China).

Verantwoording

Zhang Zhongsheng heeft volgens het gerecht van 1997 tot 2013 voor 1,04 miljard yuan (ter waarde van134,1 miljoen euro) aan omkoopgeld geïnd. Hij heeft dat op een arrogante en schaamteloze manier gedaan. Eerder dan de hoeveelheid geld die het betrof, was de handelswijze van de beklaagde voor het hof in Linfen de reden om hem de strengst mogelijke straf te geven.

Achtergrond

Bij het begin van de 21e eeuw was de steenkoolbusiness zeer winstgevend. De economie van Lüliang (3,7 miljoen inwoners) boomde voor een klein aantal burgers die miljonairs werden. De meeste inwoners bleven echter arm en dat zijn ze over het algemeen nog steeds. Fusies en reorganisaties onder privébedrijven waren aan de orde van de dag. Vergunningen en toegang tot de markt werd gekocht van corrupte ambtenaren. In deze ontaarde vorm van markteconomie, konden sommige politici zich illegaal verrijken. Blijkbaar was Zhang Zhongsheng de man die daarbij het verste ging. Volgens de South China Morning Post stond hij bekend om zijn prachtige villa’s en kreeg hij de bijnaam van ‘de godfather’. Zijn invloed en macht in Lüliang was erg groot volgens de krant uit Hongkong.

Anticorruptiecampagne

De anticorruptiecampagne kwam definitief naar Shanxi in 2013. De noordelijke provincie bleek een ‘rampgebied van corruptie’. Vele leden van de elite van politici en zakenmensen werden gearresteerd. Zhang was al 40 jaar een lokaal ambtenaar en bleef overmoedig geloven dat hij onaanraakbaar was. In 2014 begon het onderzoek naar zijn handel en wandel.

Aanklacht

De aanklagers zeiden dat Zhang Zhongsheng zelf het initiatief heeft genomen om anderen 88,68 miljoen yuan afhandig te maken. Anderen hielp hij aan winstgevende contracten, onder andere in de steenkoolsector. Zo heeft hij zijn positie als hoofd van het district en adjunct-burgemeester van de stad Lüliang misbruikt. Nadat het onderzoek tegen hem was geopend heeft hij nog nagelaten om 300 miljoen terug te geven. Volgens het hof heeft Zhang bijzonder zware schade toegebracht aan de staat en het volk. De verklaring van het gerecht luidde: ‘de lokale economie had onder zijn misdadige activiteiten te lijden. Hij had een ernstige negatieve sociale invloed op de provincie en het hele land’.

Verder verloop

De veroordeelde krijgt 10 dagen om in beroep te gaan. Als hij dat niet doet wordt het vonnis nog eens bekeken door het Volkshooggerechtshof van Shanxi. Ten slotte gaat het naar het nationale Hooggerechtshof ter beoordeling en goedkeuring. In een aantal corruptiezaken zijn ambtenaren van het provinciale of ministeriële niveau veroordeeld omdat ze meer dan 100 miljoen yuan smeergeld hadden aangenomen. Maar de laatste keren dat functionarissen van dat niveau ook zijn geëxecuteerd voor hun economische misdaden was in 2011. Beklaagden kunnen strafvermindering krijgen als ze meewerken aan het onderzoek of aan de onthulling van andere misdaden. Voor de Chinese justitie blijft de doodstraf echter blijkbaar nog altijd een uiterste afschrikmiddel.
Strenge straffen maken deel uit van de strijd tegen de corruptie die de communistische partij levert. Verwacht wordt dat de bestuurders dit nog enige tijd nodig zullen vinden. Zij zien dat als een van de effectieve methoden om het bestuur op een socialistische rechtsstaat te baseren.
Bronnen: Global Times, China Daily, South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *