Fijnstof en zand kwellen noorden van China

Veel fijnstof en zand zorgt opnieuw voor dieptepunten van de luchtkwaliteit in de noordelijke provincies van China en in Beijing, Tianjin en omgeving.

fijnstof en zandDe air quality index (AQI) bereikte gisteren volgens de overheid in Beijing het maximum van 500.

Smog keert terug

Zowel deeltjes fijnstof van PM2.5 als van PM10 waren in hoge mate in de lucht aanwezig. Het Bureau voor Milieubescherming benadrukt onophoudelijk dat dit de ademhaling ernstige en soms blijvende schade kan toebrengen. In meer dan 30 steden in Noord-China is een alarmfase oranje, de op een na ernstigste, afgekondigd. De autoriteiten verwachtten dat de slechte situatie kon aanhouden tot woensdagnacht of nog later. Voor de komende week wordt na de opklaringen een terugkeer van de smog gevreesd.

Zandwolken

Het ministerie van Milieu schrijft de smog toe aan een aantal oorzaken. In de provincies nabij de hoofdstad zijn de beperkingen op industrie-activiteit opgeheven omdat de winter is afgelopen. Zandstormen en stofwolken komen vanuit het noordwesten, veroorzaakt door abnormaal hoge temperaturen. Ze trekken sinds maandag door een gebied van 1,5 miljoen vierkante kilometer en maken de smog erger. De vervuiling blijft hangen omdat het windstil is en omdat er nu een koudefront heerst.

PM2.5

De concentratie van PM2.5 deeltjes typisch voor de stedelijke vervuiling bleef woensdag de hele dag rond 200. Dat is zes keer de dichtheid van stofdeeltjes in de lucht die volgens nationale normen nog gezond is. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt een gemiddelde van PM2.5 dat gedurende een etmaal meer dan 25 microgram bedraagt als ongezond.

PM10

De hoeveelheid PM10 deeltjes ging van 284 microgram per kubieke meter naar 1000 microgram en even zelfs naar het dubbele daarvan. Dat grovere stof hangt samen met de stofwolken afkomstig uit ontboste gebieden. Op woensdagochtend vroeg ging een ‘blauwe waarschuwing’ uit van de overheid. Over het hele noorden trekt er immers een strook van zand en stof van west (de regio Xinjiang) naar oost (provincie Heilongjiang). Een extra belasting komt van de zandstorm ontstaan in Mongolië, die het centrum en zuiden van het gebied Beijing-Tianjin-Hebei treft en reikt tot het noorden van de provincie Henan.

Waarschuwing voor komende dagen

Fijnstof en zand trekken vandaag weg uit het grote stedelijke gebied. De nationale meteorologische dienst voorspelt echter dat de autonome gebieden Xinjiang en Binnen-Mongolië de komende tien dagen een koudefront en zandstormen over zich heen krijgen. Dan keren de stoffige weersomstandigheden waarschijnlijk terug.

Oranje alarm

De alarmfasen vastgesteld door de Chinese meteorologische diensten hebben vier kleuren: blauw, groen, oranje en rood. Dat laatste is het gevaarlijkste. Vele steden en streken in het noorden kennen de afgelopen dagen fase oranje. Bij oranje moeten burgers activiteiten in de open lucht nalaten en zich beschermen. De meeste bedrijven en instellingen werken echter door. Ondernemingen die meubels of cement maken moeten net zoals zware industrietakken hun productie tussen 30 en 50% stilleggen. Scholen krijgen het advies de kinderen binnen te houden.

Schommelingen

De waarschuwingen en noodmaatregelen verlichten de situatie enigszins. De strijd die China op lange termijn tegen luchtvervuiling voert gaat door. De overheid laat bijvoorbeeld al jaren lang bomen planten in de ontboste regio’s. De zandstormen in de winter en lente die het noorden van China kwellen zijn daardoor minder frequent geworden. Het land lijkt de strijd te winnen, maar er zullen nog vaak perioden met noodsituaties voorkomen. De mondiale klimaatverandering speelt een hoofdrol. Een combinatie van factoren met verschillende elkaar tegenwerkende weersomstandigheden, zoals sterke temperatuurschommelingen, zorgen voor een terugval.
China Daily, Caixin, South China Morning Post, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *