Drastisch min vlees gebruik noodzakelijk

Hoewel de overheid  in mei de bevolking opriep om min vlees te eten, blijkt dat wel de helft minder vlees eten nodig is om tot een heuse trendbreuk te komen. Pas dan kan gevoelig minder uitstoot van broeikasgassen bereikt worden, aldus WildAid, het China’s National Center for Climate Change Strategy and International Cooperation en de Chinese Nutrition Society in een gemeenschappelijke verklaring.

lessmeat

3 verenigingen, één oproep


In 1982 at de gemiddelde Chinees 13 kg vlees per jaar en werd rundsvlees bestempeld als ‘het vlees van de rijken’. De grotere   welvaart bij de bevolking heeft echter het vleesgebruik drastisch veranderd. Nu eet een gemiddelde Chinees 63 kg vlees per jaar en verwacht wordt dat als de trend gewoon voortduurt, tegen 2030 er nog 30 kg bijkomt. China verbruikt nu al 28% van ’s werelds vlees waarvan zelfs de helft van het varkensvlees. Toch ligt het gebruik van de Chinees nog achter op dat van de Australiër en de Amerikaan die gemiddeld twee maal zo veel vlees eten dan de gemiddelde Chinees.
Volgens WildAid zou de te verwachten toename van het vleesgebruik in China leiden tot 233 miljoen ton meer broeikasgassen in de atmosfeer elk jaar. Wereldwijd komt 14,5 % van deze gassen door het fokken en eten van vee en pluimvee en dit is meer dan de uitstoot van geheel de transportsector. Daarnaast komt het veeafval  ook in de rivieren terecht die al over vervuild zijn. Het rapport waarschuwt eveneens dat indien het vleesgebruik gewoon doorgaat, zwaarlijvigheid en diabetes nog erger zullen worden. Naar schatting lijden 100 miljoen Chinezen aan diabetes en dit is meer dan enig ander land. Onderzoek door Chatham House in 2014 voorspelt dat China alleen al tegen 2020 20 miljoen ton meer vlees en melk zal verbruiken en dat een trendbreuk in het dieet nodig is om de doelstellingen van het klimaatakkoord in Parijs te bereiken. Een ander rapport van de Oxford Martin School vond dit jaar dat de grootschalige overstap op vegetarisch eten de broeikasgassen zowat met twee derden zou kunnen doen dalen.

Helft minder

Vorige maand werd van overheidswege al gepleit voor het eten van minder vlees, meer groenten, meer melk, vleesminder zout en olie en het meer drinken van water. Blijkbaar moet echter meer dan een tandje bijgestoken worden om tot een heuse trendbreuk te komen. Volgens WildAid uit San Francisco zou China een leidende rol kunnen spelen in het tonen aan de wereld hoe het vleesverbruik te verminderen. Voorzitter Yang Yuexin Chinese Nutrition Society geeft aan dat indien iedereen het aanbevolen dieet om het vleesgebruik met de helft te verminderen zou naleven, de uitstoot van broeikasgassen zou dalen met 675 miljoen ton CO2 equivalent. Dit komt neer op 1,5 % minder van de totale mondiale uitstoot.
Er is echter nog een lange weg af te leggen vooraleer het Chinese volk zijn eetgewoonten aanpast, geeft directeur generaal Li Junfeng toe van het National Center for Climate Change Strategy and International Cooperation. Toch blijkt uit een recente bevraging door WildAid dat 83 % van de antwoorden in China minstens een dag per week groenten willen eten. In 40 % van de antwoorden zijn de mensen zich bewust van het verband  tussen vleesverbruik en broeikasgassen. De Chinese actrice Li Bingbing, de filmregisseur James Cameron en Arnold Schwarzenegger hebben zich achter de campagne voor een beter dieet geschaard.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *