Drieklovendam wil ‘Energias de Portugal’ controleren

‘China Three Gorges’ dat al 23% bezit van ‘Energias de Portugal’ (EDP) heeft 9 miljard euro over om de volledige controle van het Portugees energiebedrijf te verwerven. De Portugese eerste minister is gewonnen voor de deal, maar voor het filiaal dat in de VS actief is, dient ook de CFIUS haar fiat te verlenen. EDP weigert want vindt de prijs te goedkoop.

De Drieklovendam op de Jangtse wordt uitgebaat door ‘China Three Gorges’. CTG heeft sinds de privatiseringsronde uit 2011 23% in handen van het Portugese ‘Energias de Portugal’ dat ‘s lands geïntegreerde opwekker, aanvoerder en verdeler is van elektriciteit. Van de 12.000 personeelsleden zijn de helft in Portugal actief. 60% van de omzet wordt in Portugal en Spanje verwezenlijkt, 19% in Brazilië en 16% in Noord-Amerika. Het bedrijf voorziet 10 miljoen klanten van elektriciteit, 1,6 miljoen van aardgas en beschikt over 330.000 km hoogspanningsleidingen. De marktkapitalisatie bedroeg vrijdag 11,4 miljard €, maar EDP heeft ook 13,8 miljard € schuld.
Nu wil CTP met 9 miljard euro minstens 50% in handen krijgen. CTP voorzitter Lu Chun beloofde sterk de Portugese identiteit te willen behouden met beursnotering op de beurs van Lissabon, maar benadrukte dat de investering er pas komt wanneer hij minstens 50 % van de aandelen heeft. EDP ziet de participatie als een uitbreiding naar de Europese markt, meer bepaald die van duurzame energie.

Reacties

Volgens de online editie van het blad L’ Expresso  zou EDP de geplande overname als vijandig beschouwen. De socialistische eerste minister Antonio Costa verklaarde echter dat de regering geen reserves heeft tegen het bod, hoewel de regering niet moet geraadpleegd worden. Hij voegde er aan toe dat de Chinese investeerders goede investeerders bleken. Naast CTP dat 23% bezit van EDP beschikt ‘State Grid Corporation of China’ 25% in elektriciteitsverdeler Redes Energéticas Nacionais’ en heeft Fosun zich ingekocht bij Portugals grootste bank Millennium BCP en de grootste verzekering Fidelitate.
Als de deal doorgaat, zou CDP ook een bod moeten doen op de 17% aandelen in het filiaal EDP Renováveis (EDP Renewables) dat EDP niet controleert. Gezien dit filiaal in de VS actief is, is echter de goedkeuring nodig van het Committee on Foreign Investment in the US (Cfius) dat recentelijk al enkele Chinese participaties blokkeerde. Ondertussen heeft EDP het bod afgewezen wegens te goedkoop. Ook voormalig oppositieleider Luís Marques Mendes vindt dit.
In Europa zijn Duitsland, Frankrijk en Italië van plan om in de toekomst buitenlandse investeringen en overnames aan een grotere controle te onderwerpen, zij het dat de lidstaten het laatste woord zouden behouden.
Bronnen: FT, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *