President Trump draait ZTE-beslissing terug

De Amerikaanse president Trump heeft zondag getweet dat hij en Xi Jinping werken om terug ZTE normaal te laten functioneren. De president heeft zijn departement Handel de opdracht gegeven dit zo spoedig mogelijk te bewerkstelligen omdat er te veel banen mee gemoeid zijn.

Even herinneren. Het Chinese telecom bedrijf ZTE werd door het VS-Handelsdepartement voor zeven jaar gesanctioneerd geen VS-onderdelen meer te mogen gebruiken omdat het personeelsleden die verantwoordelijk waren voor het omzeilen van een uitvoerverbod naar Iran niet had gestraft. Als gevolg van dit verbod werd niet enkel de beursnotering van ZTE in Hongkong geschorst, maar vorige week liet het bedrijf zelfs weten gestopt te zijn met werken. Online kopen via de ZTE website bleek niet meer mogelijk.
Coup de théâtre zondag. President Trump tweette dat hij en de Chinese president Xi Jinping werken om ZTE terug aan het werk te krijgen. ‘Te veel banen gaan verloren’, aldus nog president Trump die er aan toevoegde dat hij zijn Handelsdepartement beval dit snel uit te voeren. Geraamd wordt dat Amerikaanse stukken 25% tot 30% uitmaken van de onderdelen die ZTE gebruikt.
De Financial Times bestempelt de ommekeer als een ongewone interventie door de president in wat de administratie verder had voorgesteld als een wettelijke procedure, eerder dan een politiek geval. Toen het verbod afgekondigd werd, beklemtoonden verantwoordelijken dat dit verbod geen verband hield met de bredere handelsspanningen. Het is wel de tweede keer in een maand dat het Trump-bestuur sancties tegen een buitenlands bedrijf terugdraait want in april was dit nog het geval met de Russische aluminiumgroep Rusal nadat dit de aluminiumprijzen de hoogte in joeg. In het Chinese geval had het Chinees ministerie van Handel tijdens de bilaterale gesprekken in Beijing geprotesteerd tegen het verbod. Deze dialoog zou deze week worden verder gezet door een Chinese delegatie die naar Washington trekt om te onderhandelen.

Reacties

Vicepremier Liu He: onderhandelt morgen in Washington

De hoofdredacteur van de Global Times Hu Xijin heeft Trumps beslissing een goede beslissing genoemd. De SCMP citeert analisten dat ZTE binnen 2 tot 3 weken terug operationeel kan zijn. Bloomberg meent te weten dat het Chinese ministerie van Handel (allicht niet toevallig) opnieuw begonnen is de fusie te onderzoeken tussen Qualcomm en NXP die Qualcomm zo nodig heeft.  De Financial Times vindt dat de weg nu vrij is voor de driedaagse besprekingen die vicepremier Liu He morgen in Washington gaat voeren.

Zakenwereld

De Wall Street Journal meldt dat een delegatie van de Amerikaanse zakenwereld dinsdag voor drie dagen hearings naar Washington trekt om de protectionistische handelspolitiek tegen China in vraag te stellen omdat deze een negatieve weerslag heeft op het Amerikaans maakwerk. De delegatie bevat alle niveaus van zaken gaande van General Electric tot lokale producenten. Ze zullen argumenteren dat de grotere spanningen de globale toeleveringsketen kan ontwrichten en ook een vergelding kan veroorzaken die de export verlamt. In een mededeling stelt de VS-Kamer van Koophandel de bewering van het bestuur in vraag dat het een strategie heeft die de handelsspanningen kan oplossen zonder overdreven ‘collateral damage’ voor de VS-economische belangen.
Bronnen: SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar