Dubbele actie voor vrijlating Liu Xiaobo

134 winnaars van diverse Nobelprijzen en een aantal  Chinese intellectuelen hebben in twee aparte brieven aan partijleider Xi Jinping gevraagd dat Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo zou vrijgelaten worden.

Liu Xiaobo


Liu kreeg de Nobelprijs voor de vrede in 2010 maar zit in China sinds 2009 een gevangenisstraf van elf jaar uit wegens ondermijning van de staatsmacht: hij had namelijk via Charta 08 opgeroepen om de CPC van de macht te verjagen. China heeft het toekennen van de Nobelprijs ervaren als een pure provocatie.
Nu er in China een nieuwe partijleider is, en binnenkort een ander Chinees, Mo Yan, naar Stockholm trekt om de Nobelprijs voor literatuur te ontvangen, lijkt de tijd gunstig om het lot van Liu terug ter sprake te brengen.
Bij de 134 Nobelprijswinnaars zijn de meest bekende de dalai lama, Desmond Tutu en de Amerikaanse Toni Morrison. President Obama ondertekent niet.
In een reactie verklaarde Hong Lei namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat China een rechtsstaat is en de veroordeling van Liu gebeurde volgens de wet. De Chinese regering is er tegen dat buitenstaanders zich bemoeien met zaken die vallen onder de juridische soevereiniteit van een land en binnenlandse zaken.
De Chinese groep bestaat uit schrijvers, activisten voor burgerrechten en advocaten. Ze noemen de gevangenisstraf voor Liu een ‘flagrante schending van de burgerrechten’ en vermelden dat het bestaan van politieke gevangenen het imago van het land geen goed doet. Er waren 40 initiatiefnemers en intussen bedraagt het aantal ondertekenaars 300. De meest bekende zijn professor He Weifang, een rechtsdeskundige, Pu Zhiqiang, een advocaat en leidend figuur van de zogenaamde  ‘Weiquan’ groep (een losse groep rechtsdeskundigen die gevallen opzoekt waarin burgers vermoedelijk door de overheid tekort gedaan werden), en Hu Jia, een dissident die op vele domeinen actief is, waaronder de rechten van aidspatiënten, en in 2008 van het Europese parlement de Prijs voor Mensenrechten kreeg. Op de oproep van deze Chinezen is geen officiële reactie bekend.
De Chinese Nobelprijs literatuur Mo Yan is niet van plan de brief te ondertekenen, alhoewel die eerder al zei dat Liu best zo snel mogelijk zou vrijgelaten worden.
Lees meer over Liu Xiaobo en Charta 08:
http://www.chinasquare.be/achtergrond/een-nobelprijs-voor-de-chinese-regering-een-provocatieve-oefening/
http://www.chinasquare.be/achtergrond/kommentaar-op-nobelprijsuitreiking/
http://www.chinasquare.be/achtergrond/kanttekeningen-bij-de-nobelprijs-voor-liu-xiaobo/
http://www.chinasquare.be/achtergrond/charta-08-onschuldige-oproep-voor-betere-sociale-zekerheid/

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Dubbele actie voor vrijlating Liu Xiaobo

  1. 134 winnaars voor het vrijlating van 1 winnaar, maar hoe zit het met 134 gitmo gevangenen, assand en soldaat manning. en waarom ook niet hitler. hij was ook een politieke gevangene voordat hij aan de macht komt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *