Duurzaamheid overvleugelt groei van bnp

China verlegt de nadruk van groei naar duurzame groei. Twee voorbeelden: armoedebestrijding en luchtverontreiniging. Het bnp dient niet langer als maatstaf om kaders te beoordelen.

Xi staat achter armoedebestrijding

Xi staat achter armoedebestrijding


De groei van het bnp of liever van het regionaal bruto product, zal in arme of ecologisch kwetsbare regio’s niet langer dienen als maatstaf om het werk van plaatselijke ambtenaren te beoordelen. Armoedebestrijding en het verbeteren van de levensomstandigheden komen in de plaats. Dat hebben het Centrale Comité van de CPC en de regering beslist. Uit onderzoek is gebleken dat de mensen in arme streken dikwijls geen duidelijk voordeel halen uit economische groei.

Betere informatie

Lokale overheden moeten informatie verzamelen over elk behoeftig gezin in hun regio, zodat ze meer gericht hulp kunnen bieden. Er moet ook een nationale database van armoede komen. Einde 2012 waren er officieel 99 miljoen armen.
Li Jing, een onderzoeker bij het Rural Development Research Institute van de  Chinese Academy of Social Sciences, wijst erop dat de locale overheden zelf bepalen wie als arm geregistreerd wordt. Zo kan het zijn dat echte armen zonder steun achter blijven. Li vindt de methode van sommige dorpen om de bewoners zelf te laten beslissen wie arm is democratischer. Anderzijds zijn er overheden die hun regio ten onrechte als arm laten erkennen omwille van subsidies. Ook tegen hen worden maatregelen genomen. In het tienjarenplan voor armoedebestrijding van 2011 staan 592 arrondissementen geregistreerd als arm.

Minder produceren

Ook de provincie Hebei heeft beslist dat groei niet langer de grootste prioriteit is. Sterker nog, ambtenaren zullen afgezet worden indien ze nog toelaten dat de productie van de zware nijverheid in de provincie ergens toeneemt. Het gaat om ijzer, staal, cement en glas. Zeven van de tien meest vervuilde steden in China, liggen in Hebei. Hebei ligt bovendien rond Beijing. 191 miljoen ton staal, meer dan een kwart van de nationale productie komt uit de provincie. Vorig jaar was dat al 8 miljoen ton minder dan in 2012 en tegen 2017 moet er nog 60 miljoen af. Ook de cement- en glasproductie moeten drastisch naar beneden.
In juli vorig jaar werd principieel besloten in heel het land overcapaciteit dringend aan te pakken. In januari hebben verschillende provincies waaronder Fujian, Shaanxi, Guizhou en Henan besloten hun objectief voor de groei van het regionaal bruto product in 2014 te verlagen. Provincies in het binnenland hadden hun groeiobjectief al naar beneden bijgesteld, Ningxia bijvoorbeeld van 12 naar 10%.
Bronnen: Xinhua, China Daily.

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Duurzaamheid overvleugelt groei van bnp

  1. ik vind het lastig om me een mnneig te vormen. Maar een ding weet ik wel: wat jij zegt ( Het werkt daar precies als bij ons ), dat klopt niet. Als dat zo was, dan hadden we deze hele discussie niet. Juist het verschil tussen de culturen maakt het voor ons lastig om in te kunnen schatten hoe men denkt en waarom men doet wat men doet.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *