Eboladreiging in China

Professor Peter Piot, de Belgische directeur of the London School of Hygiene and Tropical Medicine en bekend bestrijder van AIDS,  is pessimistisch over ebola. De ziekte zal de komende maanden nog duizenden mensenlevens eisen in West-Afrika. Maar Piot vreest ook voor China: het risico is dat grote aantallen Chinese arbeiders in Afrika het virus mee naar huis nemen. Dat verklaarde hij op een tweedaags seminarie in Hongkong.

ebolaPiot ziet in Afrika elke maand een verdubbeling van het aantal nieuwe besmettingen. Het wordt erger vooraleer er hopelijk beterschap komt door het beter afzonderen van zieken. Dat kan nog zes tot twaalf maanden duren. Het gevaar voor China is het grote aantal Chinese gastarbeiders in Afrika, ook in de getroffen streken. Piot gaat ervan uit dat een uitbraak van ebola in China waarschijnlijk is. Hij vindt dat het risico groot is omdat de controle op infecties in de Chinese ziekenhuizen niet altijd correct gebeurt.
Het is belangrijk risicopersonen al te herkennen bij het inchecken op luchthavens. Controle van de passagiers bij aankomst is veel minder effectief. Ook de vrijwillige controlemaatregelen op de Hongkongse luchthaven Chek Lap Kok noemt hij onvoldoende. Tot nog toe heeft één risicopersoon – een 39-jarige man die uit Nigeria kwam, bij aankomst op de luchthaven negatief getest. De man zit nu in afzondering in een gespecialiseerd ziekenhuis.
Volgens Piot is het gebruik van ‘veilige en goedkope’ bloedtesten die in slechts 10 minuten kunnen uitgevoerd worden de beste verweermethode tegen ebola. Vaccins met bewezen werking kunnen volgens hem ten vroegste halfweg volgend jaar ter beschikking staan.
UNO-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon riep vorige week op om de internationale steun fors te verhogen: er zijn meer beschermde pakken, mobiele laboratoria en medische werkers nodig in Afrika. China heeft al gereageerd door bijkomende hulppakketten te sturen naar 7 Afrikaanse landen.
China doet overigens al meer dan vijf jaar onderzoek naar geneesmiddelen tegen ebola. Einde augustus is een eerste experimenteel middel vrijgegeven voor “gebruik noodsituaties”, door het leger.
Bron: SCMP
Over de rol van China in de strijd tegen Ebola, lees meer hier

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Eboladreiging in China

  1. meeste gast arbeiders in ebola landen zijn al terug naar China. alleen wat winkel eigenaren blijven daar en er komen meer doctoren naar ebola landen toe.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.