Er was al 15 jaar sprake van, maar nu is hij er: de regionale ‘groene ontwikkelingsindex’ per provincie. Enigszins verbazingwekkend voert Beijing voor 2016 de rangschikking aan.
Een ‘groene ontwikkelingsindex’ meet de ontwikkeling niet alleen of vooral aan de groei van het bnp, maar aan da hand van groene criteria. De nieuw ingevoerde index houdt volgens het Nationaal Bureau voor Statistiek (NBS) rekening met liefst 55 parameters. Daaronder energie-efficiëntie, koolstofuitstoot, luchtkwaliteit, beschikbaar inkomen per hoofd en bestedingen aan onderzoek en ontwikkeling,
Beijing was in 2016 de groenste regio, gevolgd door de provincies Fujian en Zhejiang in het Zuidoosten.
Naast het opstellen van de index is er ook een nationale opiniepeiling doorgevoerd naar tevredenheid over de ecologische situatie. Daarin leiden Tibet, Guizhou en Hainan, allen regio’s met veel minderheden in Zuid- en Zuidwest China. In die peiling hangen de provincie Hebei en de regio’s Beijing en Tianjin aan de staart.
Het hoofd van het NBS, Ning Jizhe, verklaart de uiteenlopende resultaten tussen de index en de peilingen door het verschil tussen een ‘objectieve evaluatie’ en het ‘subjectief aanvoelen’ van ecologische omstandigheden. Hij zei wel dat nog inspanningen zullen gedaan worden om de index te verbeteren.
Is de eerste plaats van Beijing een anomalie of niet? Het valt op dat deze winter in Beijing aanzienlijk meer blauwe lucht is dan de voorbije vijf jaren. Een gevolg van de doortastende ecologische maatregelen in 2016 en dit jaar?
Groene ontwikkelingsindex onderdeel deel van algemeen beleid
De beslissing om de groene ontwikkelingsindex op te stellen werd vorig jaar genomen in het kader van de focus op kwaliteitsvolle ontwikkeling. De index zal ook gebruikt worden om te oordelen over het werk van ambtenaren, over eventuele promoties of degradaties.
In het verslag van de jaarlijkse Conferentie over Economisch Werk die vorige week gehouden werd stond: ‘Om een kwaliteitsvolle ontwikkeling te bevorderen zal het land nieuwe indicatoren, beleidslijnen, normen en statistieke en systemen om de performantie te meten moeten opzetten.’
Toen in 2003 de nieuwe president Hu Jintao China de focus op economische ontwikkeling ten allen prijze begon te corrigeren door de eis dat ontwikkeling ook harmonisch en wetenschappelijk moest zijn was al sprake van de invoering van een groene index. De geesten waren er toen nog niet rijp genoeg voor en het plan werd na enige tijd afgevoerd als ‘te ingewikkeld’.
Bron: Global Times