Eerste 5G en plooibare smartphones op MWC

Op het Mobile World Congress was het nieuwe hebbeding de vouwbare telefoon. Een week voordien had Samsung zijn plooibaar 5G model getoond in San Francisco. Te Barcelona was het Huawei dat schitterde met zijn MateX. Andere merken toonden 5G toestellen of de prototypes van hun vouwbare of 5G-toestellen. In Barcelona kon Huawei overigens nog 10 bijkomende 5G-contracten afsluiten.

Om Huawei voor te zijn, heeft Samsung vorige week te San Francisco zijn vouwbare smartphone Galaxy Fold voorgesteld. Het toestel dat 2000 $ kost, zou begin 3 mei beschikbaar worden in Europa. Het is echter het Mobile World Congres (MWC) te Barcelona, dat geldt als de jaarlijkse bijeenkomst voor de mobiele fans. 2400 bedrijven uit 200 landen stelden er hun producten voor aan de zowat 110.000 bezoekers.

Niemand kon naast de vijf grote Huawei-exporuimtes kijken in 4 verschillende hallen. ZTE had 2000 m² ruimte in hall nr3. Naast de aandacht voor 5G wilden de exposanten de verbruikers vooral bekoren met vouwbare smartphones. Meest in het oog springend was de Huawei MateX die zowel opvouwbaar is als uitgerust met een 5G-modem. De prijs bedraagt 2299 euro. Het toestel kan een film van 1 GB downloaden op een paar seconden. Experts vinden de MateX beter dan de Galaxy Fold omdat hij ontvouwd een grotere oppervlakte beslaat en ingevouwd dunner is dan zijn concurrent.

Xiaomi toonde te Barcelona eveneens zijn Mi Mix 3 op basis van Qualcomm Snapdragon 855 system en Qualcomms X50 5G modem. Dit toestel dat in mei op de markt komt, zal 500 euro kosten. Eigenlijk gaat het echter om een 5G-variant van een bestaand model. Op de show toonde Xiaomi ook een slimme LED-lamp waarvan de intensiteit en de kleur via de smartphone kan worden gecontroleerd.

LG beloofde eveneens tegen eind maart de LG V50 ThinQ op de markt te brengen, een 5G versie van de bestaande V40. ZTE beloofde dat zijn 5G-vlaggenschip smartphone ZTE Axon 10 pro nog dit semester op de markt verschijnt, maar een prijs werd niet genoemd. Motorola dat nu in handen is van Lenovo heeft in Barcelona ook bevestigd te werken aan een vouwbare smartphone. Deloitte schat dat dit jaar één miljoen 5G-smartphones worden verkocht en dit aantal zou in 2020 tussen 15 en 20 miljoen schommelen.

Europa

Xiaomi heeft te Barcelona aan CNBC verklaard dat het haar Europese winkels tegen het jaareinde wil verdrievoudigen tot 150. Xiaomi opende in Spanje pas in 2017 haar eerste winkel. Vorig jaar verhoogde het aantal naar Europa verscheepte Xiaomi toestellen echter met 62%. Bij Huawei was dit plus 56%. Tezelfdertijd nam het aandeel van Apple en van Samsung af. Een andere Chinese smartphoneproducent Oppo heeft eerder deze maand bekend gemaakt zijn apparatuur te zullen verkopen in de 3 landen VK, Turkije en Polen. Volgens IDC overvleugelde Oppo tijdens het vierde kwartaal van 2018 Xiaomi als ’s werelds vierde grootste verkoper van smartphones.

Veiligheid

Guo Ping

Uiteraard was nog veel te doen rond cyberveiligheid en het Amerikaans verzoek om Huawei te bannen. Deloitte schat dat dit jaar 25 operatoren 5G zullen uitrollen, volgend jaar zou dit aantal verdubbelen. Huawei roterend voorzitter Guo Ping heeft nogmaals ontkend dat Huawei spioneert of achterpoortjes in haar apparatuur inbouwt. In een opinie die hij in de Financial Times schreef, draaide hij gewoon de beschuldiging om. Hij verwees daarbij naar de VS-Cloudact waardoor VS-cloudoperatoren zoals Amazon en Microsoft ook in het buitenland worden verondersteld samen te werken met de VS-inlichtingendiensten. Dus gaf Guo Ping Europa de raad: ‘Als je wil dat de VS je niet bespioneert, kies voor Huawei’. Overigens kon Huawei op het MWC nog tien contracten voor 5G afsluiten, onder meer met het Zwitserse Sunrise, Nova uit IJsland, het Saoedische STC , Rain uit Zuid-Afrika, VIVA Bahrein en het Turkse Turkcell. Met Monaco Telecom tekende Huawei een voorakkoord voor de uitbouw van een ‘Smart 5G Nation’.

EU commissaris Marya Gabriel heeft nog in Barcelona gunstig gereageerd op het verzoek van de organiserende GSMA om tussen de operatoren tot een eenvormig testsysteem te komen. Ze beloofde spoedig met een voorstel van de Commissie te zullen komen. Guo onderschreef volledig het beoogde eenvormig controlesysteem.

Bronnen: SCMP, FT, france24.com, mwcbarcelona.com, theverge

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar