Hongkong erkent dat brp Shenzhen groter is

Hongkong erkent dat het brp van Shenzhen dat van Hongkong vorig jaar overtrof. Shenzhen steunt vooral op hightech terwijl de economie van Hongkong vooral gebaseerd is op de traditionele sectoren als financiën en vastgoed.

Skyline Shenzhen

Het was Hongkongs minister van Financiën Paul Chan Mo-po die preciseerde dat de economie van Hongkong in 2018 met 3% groeide tot HK$ 2,85 biljoen terwijl de groei te Shenzhen 7,6% bedroeg en omgerekend HK$2,87 biljoen bereikte. Eigenlijk werd dit vorig jaar al gezegd, maar Hongkong betwiste de gehanteerde wisselvoeten.

Nog belangrijker dan het brute cijfer is de structuur die achter hun economie schuil gaat. Directeur Onderzoek Hong Hao bij Bocom (Bank of Communications) International vindt dat de structuur van de economie te Shenzhen er voor zal zorgen dat Shenzhen voorop zal blijven, hoewel het achter ligt in het bnp/hoofd. Hongkong is immers sterk afhankelijk van traditionele sectoren zoals financiën en vastgoed die instaan voor 70% van het bnp. De economie te Shenzhen steunt hoofdzakelijk op het maakwerk en technologie die samen ook 70% vertegenwoordigen. Hong vindt dat het model van Hongkong beperkingen vertoont in de duurzaamheid van de groei en ook wat de dure woningprijs betreft. ‘Het door technologie gedreven model te Shenzhen kan sneller doorzetten en het langer volhouden’, meent hij. ‘Als je enkel op de markt steunt, zal deze enkele kortzichtige beslissingen nemen’, legt hij verder uit. ‘De markt zal de structuur nog meer doen overhellen naar sterke sectoren als financiën en vastgoed. .Soms moet de overheid tussen komen en leiding geven’.

De toegevoegde waarde van de hightech sector te Shenzhen was vorig jaar 91,5 miljard $ waard; De stad vertrouwt er op dat door onderzoek en ontwikkeling de economie tegen 2020 tot 388 miljard $ groeit. De buurstad van Hongkong heeft de voorbije jaren jaarlijks 4% geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Wat Hongkong echter in 2017 aan O&O besteedde, lag nauwelijks op 0,8% van het bnp. Minister van financiën Chan beloofde deze week dan ook 50 miljard HK$ opzij te zetten om innovatie en technologische ontwikkeling te ondersteunen. Daarbij behoort een injectie van 20 miljard voor een Onderzoekfonds en de lancering van een re-industrialisering schema dat 2 miljard HK$ meekrijgt.

Bron: SCMP

Bekijk ook documentaire over Shenzhen (één uur)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *