'Eet het bord leeg'

De nieuwe Chinese leiders lanceerden in november een grootscheepse campagne voor soberheid door de overheidsfunctionarissen. Dat heeft ook gevolgen voor de gewoonten van alle Chinese restaurantbezoekers.

Smakelijk en eet het bord leeg!

Smakelijk en eet het bord leeg!


Extravagante banketten door overheidsfunctionarissen worden in het bijzonder geviseerd. De aandelen van de duurste drankenmerken zijn daardoor al gedaald. Parallel met de strijd tegen verspilling door ambtenaren zijn nu ook de restaurants ingeschakeld voor een ‘Eet het bord leeg’ campagne.
Zelfs de voorzitter van de Shanghai Hotel Industry Association, Huang Tiemin, getuigt in de media over de zeer dure schotels die in de vijfsterrenhotels met overheidsgeld betaald werden.  Banketten met 15-20 schotels zijn niet abnormaal . Met haaienvinnen, oesters, vogelnestjes en dergelijke. En de alcohol is gewoonlijk nog duurder dan de spijzen.
In Guangzhou (Kanton) is de algemeen directeur van Zhuhai Financial Investment Holdings Co. Ltd geschorst omdat hij in januari een banket organiseerde waarbij een loopje werd genomen met de nieuwe regels.Voor 17 personen gaf hij meer dan 37.000 yuan uit (ongeveer 4.500 euro), onder meer aan 12 flessen dure wijn. De factuur voor het banket vermeldde slechts 4.700 yuan. De controlecommissie van de staatsbedrijven aanvaardde de valse factuur, maar na geruchten op het internet greep de gemeentelijke overheid van Zhuhai in. De deelnemers aan het banket zullen hun uitspatting zelf moeten betalen, en de controlecommissie kreeg een blaam.
Volgens de Chinese traditie moet men zijn gast veel schotels aanbieden, en veel meer voedsel dan hij/zij kan verorberen. Die enorme verkwisting mag niet meer. Kelners waarschuwen voortaan de klanten wanneer ze teveel bestellen. Wie niet alles kan opeten wordt aangemaand om de restjes mee te nemen.
Het is nu ook verboden dure geschenken uit te delen, dienstwagens te gebruiken op officiële verlofdagen of officiële activiteiten luister bij te zetten met overdreven hoeveelheden bloemen.
(Bronnen: BBC, China Daily).

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar