China en Japan: wederzijdse beschuldiging van provocatie (update)

Na een aantal wederzijdse oproepen tot redelijkheid en onderhandelingen escaleert het Chinees-Japans conflict rond de Diaoyu/Senkaku eilanden opnieuw. Heeft de Japanse regering een incident geënsceneerd?
naamloosDe Japanse premier heeft een incident waarbij einde januari een Chinees fregat zijn aanvalsradar richtte op een schip van de Japanse zeemacht en op een militaire helikopter een “gevaarlijke daad” die onvoorzienbare gevolgen had kunnen hebben. Eens de radar gericht is men immers klaar voor een raketaanval. Hij had het over eenzijdige provocaties en riep China op tot terughoudendheid .
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde aanvankelijk geen details van de zaak te hebben; het riep Japan op te stoppen met illegale intrusies van Japanse boten en vliegtuigen in de buurt van de Chinese Diaoyu eilanden.
Het Staatsdepartement van de VS zegt dat het incident de regionale stabiliteit bedreigt en legt de volledige blaam bij China.
De officiële krant China Daily gaat ervan uit dat de Japanse premier de zaak buitensporig opblaast omwille van zijn agenda: meer geld voor het leger en wijziging van de grondwet zodat Japan officieel een leger kan uitbouwen. Volgens China Daily gebeurt het richten van een aanvalsradar op de tegenpartij vrij regelmatig zonder dat men daar een incident van maakt.   Een semi-officieel  blad zoals de Global Times ziet de Japanse reactie als een farce, vooral bedoeld om het conflict op te schroeven in voorbereiding van het bezoek van premier Abe aan de VS.
Op 7 februari kwam de klap op de vuurpijl: het Chinese Ministerie van landsverdediging ontkent formeel dat een aanvalsradar op een Japans schip gericht werd. Japan zou het incident gewoon uitgevonden hebben.
(Bron: BBC, China Daily)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *