Energiedeals tijdens Putins bezoek (update 15/10)

Aankomst premier Putin
Aankomst premier Putin

Premier Putin was voor een driedaags bezoek in China. In totaal zijn 12 belangrijke overeenkomsten gesloten. Veel overeenkomsten gaan over energie. Rusland zou ook de Chinezen willen betrekken bij de uitbouw van het Russisch supersnelle treinnet.

De laatste jaren sloot Rusland energiedeals met China ter waarde van 100 miljard $ en dit ging hoofdzakelijk over petroleum. Alle contracten van deze week bijeen vertegenwoordigen een waarde van meer dan 5 miljard $, aldus vicepremier Zhukov. Het grootste contract voor de aanleg naar een pijplijn van Siberië naar China werd al  in 2008 afgesloten; eerder dit jaar kwam daar een lening van van 25 miljard $  bij om die  pijplijn te helpen financieren. In ruil wordt China 20 jaar aanbod van olie gegarandeerd. Werken aan de twee zijden zijn aan de gang en de pijplijn moet olie beginnen aanvoeren in 2011.
Er wordt ook een akkoord getekend tussen Rosneft en CNPC voor een joint venture raffinaderij in Tianjin. Dit project zou 4 miljard $ kosten en 15 miljoen ton petroleum kunnen raffineren

Er  is een raamakkoord voor de uitvoer van 70 miljard m³ Russisch aardgas per jaar getekend tussen Gazprom en CNPC. Er wordt  aan beide kanten met de bouw van de pijplijn begonnen, zodat de leveringen tegen 2014-15 kunnen starten. De levering van vloeibaar aardgas uit Sakhalin kan al sneller overwogen worden. Buitenlandse waarnemers, ondermeer in de Financial Times, plaatsen vraagtekens bij dit akkoord. De onderhandelingen lopen al sinds 2006 en feitelijk is er deze keer geen concrete vooruitgang. Hoeveelheden noch prijs werden beslist. China voert nu slechts 4 miljard m³  in, eigenlijk kan het de zaak nog wat laten aanslepen. Het wil ook gas van een vast veld krijgen, maar de Russen hebben vertraging bij het openen van nieuwe gasvelden in West-Siberië;  zo zou er een conflict kunnen ontstaan tussen leveringen aan Europa en aan China.

Premier Putin is verder ook geïnteresseerd  in Pekings ontwikkeling van supersnelle treinen, die tot 350 km/uur aankunnen en redelijk in prijs blijven. Het Russisch treinnet is niet noemenswaardig gemoderniseerd sedert de Sovjetperiode, en Chinese hulp is welkom. Hierover zal een intentieverklaring ondertekend worden.

Voorts zijn er overeenkomsten op het vlak van de bouw van cementfabrieken en ook in de telecommunicatie voor ZTE.

Vermelden we nog dat de Russische handel met China steeg van 10 miljard $ in 2002 tot 56 miljard $ in 2008.

Politiek belangrijk is een akkoord om elkaar te verwittigen vooraleer testen met langeafstandsraketten uit te voeren. Dat wijst op groeiend vertrouwen tussen beiden. Het akkoord is belangrijk voor Rusland om sterker te staan in de ontwapeningsbesprekingen met de Verenigde Staten; voor China is de betekenis eerder symbolisch.

Tijdens zijn verblijf in China zal Putin ook een vergadering bijwonen van de ‘Shanghai samenwerkingsorganisatie‘, een Euraziatische veiligheidsorganisatie.

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *