Erfgoed onder overheidsbescherming

In China zijn er 6.819 door de staat beschermde dorpen. In absolute cijfers is dat de grootste groep ter wereld van gebieden waar de landbouwcultuur als erfgoed wordt gezien.

Deze week heeft UNESCO een Internationale Conferentie in Sichuan gehouden over het thema ‘De Toekomst van Historische Dorpen en Steden’. Chinese ambtenaren hebben er uitgelegd hoe ze sinds 2012 de historische dorpen selecteren die voor conservatie in aanmerking komen. Dit proces valt onder het ministerie van Huisvesting en Ontwikkeling van Stad en Platteland.

Xihe, erfgoeddorp in Henan

Parels

China telt 2,45 miljoen dorpen die geclusterd zijn tot 533.000 administratieve dorpsentiteiten. De mensen van het ministerie noemden de geselecteerde 6.819 beschermde monumentendorpen de ‘parels’ in die massa. ‘Daar is’, volgens hen, ‘het geheugen van de Chinese natie, haar historische wijsheid van productie, leven, cultuur en kunst te vinden’.

Meishan

De provincie Sichuan (zuidwesten van China) telt 1202 historisch belangrijke dorpen, waarvan een derde door de staat wordt gesteund en de rest onder de hoede van de provincie staat. De overheid heeft intussen veel ervaring met conservering op het platteland en met de renovatie en verbetering van de bewoning. De UNESCO-conferentie werd gehouden in de stad Meishan, niet ver van de provinciehoofdstad Chengdu. Meishan is goed bereikbaar en toeristisch aantrekkelijk (met als troeven: cultuur, landschap, keuken).

Uitwisseling

Van 10 tot 12 juni kwamen er 180 internationale experts samen van de Wereldbank, universiteiten en privé-instellingen. Ze hebben gepraat over ‘de toekomst van de geschiedenis (van steden en dorpen)’ en ervaringen uitgewisseld. De betrokken ministeries in China willen verder gaan op de weg van de goede bescherming van deze historisch waardevolle dorpen. Dat gaat hand in hand met de ontwikkeling van toerisme en de renovatie van de woningen voor de bevolking.

Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *