Ook aanleg infrastructuur wordt aangezwengeld

Naast het stimuleren van het verbruik wil China ook de aanleg van infrastructuur bevorderen. Zonder dat tot een grootschalige stimulering wordt overgegaan, wil de regering de inspanningen om de groei stabiel te houden consolideren. Daarbij wordt vooral de nadruk gelegd op het versterken van zwakke punten om groei op lange termijn te garanderen.

Gedurende het eerste kwartaal ging de aanleg van infrastructuur er met 4,4% op vooruit en dat is sneller dan de groei van 3,8% vorig jaar, aldus cijfers van het National Bureau of Statistics. Tijdens dezelfde periode stegen de investeringen in vaste activa met 5,3%. Voor het tweede kwartaal wordt verwacht dat de groei van investeringen in infrastructuur gelijk zal opgaan met de vaste investeringen.. In het derde en vierde kwartaal zouden ze hoger lkunnen itvallen. Adjunct professor economie Yang Weiyong bij de University of International Business and Economics in Beijing verwacht over geheel dit jaar een groei van investeringen in infrastructuur met 8%.

Volgens het Economic Information Daily hebben 20 provincies meer dan 10.000 grote projecten opgestart voor een totale investering van 5000 miljard yuan De regering maakte van haar kant bekend 800 miljard yuan te zullen investeren in het aanleg van spoorwegen en 1800 miljard in wegenbouw en waterwegen. Ze beloofde ook een versterking van de bouw qua ICT-infrastructuur van de volgende generatie.

Zwakke linken

Volgens onderzoeker Feng Yongsheng bij de Chinese Academy of Social Sciences moet de klemtoon daarbij liggen op het verbeteren van de zwakke punten in de economie zodat dit een langdurige invloed uitoefent op de economische groei. Enerzijds denkt hij aan verbetering van de verbindingen tussen de regio’s onderling zodat hun ontwikkeling gecoördineerd kan verlopen. Door betere verbindingen tussen Xinjiang en het oosten kunnen bijvoorbeeld Xinjiangs grondstoffen en energie beter worden uitgewisseld.

Anderzijds kan de investering in infrastructuur de weg effenen voor industriële herstructurering en upgrading. 5G infrastructuur is de grondslag voor kunstmatige intelligentie, het internet of things en andere sleuteltechnologie ter verbetering van de industrie. Gedurende het eerste kwartaal groeiden de investeringen in ICT-transmissie met 35%. Behoorlijk meer dan vorig jaar. Feng waarschuwt echter niet te snel te gaan omdat de verschillende toepassingen en zakenmodellen van 5G nog in de verkenfase zitten. Te grootschalige aanleg dreigt contraproductief uit te vallen.

Hij vindt de huidige aanpak van de investeringen infrastructuur correct maar oordeelt het wel nodig dat lokale besturen (die de inkomsten uit het verpachten van gronden zagen dalen) verhinderd worden te investeren in gemakkelijke projecten op korte termijn in plaats van zich te concentreren op de zwakke punten die op lange termijn beter renderen. Ook ziet hij veel in projecten die het privé-publiek model hanteren.

Hoofd economist Zhang Yu bij Hua Chuang Securities verwacht dat de recente maatregel van de regering die maandag bekend werd gemaakt door de General Office van de CPC dit jaar de BNP-groei kan optrekken met 0,3%.

Bronnnen: Economic Daily, SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar