Ethiopië en China, partners voor industrialisering

Hawassa Industriepark

Ethiopië en China gaan samen een nieuw industriepark bouwen voor 300 miljoen dollar. Het komt in Adama, een stad op 99 km ten Zuidoosten van Addis Abeba.

Volgens Liu Yu, verantwoordelijke voor economie en handel bij de Chinese ambassade, kan de bouw nog voor het jaareinde aanvangen. De financiering is rond. Via een renteloze staatslening zal China 85% bijdragen. De overige 15% worden ingebracht door de regering van Ethiopië. De terreinen worden momenteel verworven.

Nog volgens Liu zal het nieuwe industriepark vooral bedrijven aantrekken in de machinebouw.
Het is 100 hectare groot en kan 25.000 banen scheppen voor de plaatselijke bevolking.

Master plan

Het is al het tweede industriepark in Adama, een belangrijk commercieel kruispunt in centraal Ethiopië, dat gebouwd wordt met financiële steun en expertise uit China.

Het eerste park is gebouwd door de China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC). Het heeft 146 miljoen dollar gekost en werd in oktober 2018 ingehuldigd door de premier van Ethiopië, Abiy Ahmed.

Het eerste Chinese industriepark opende in 2016 in Hawassa, 275 km ten zuiden van de hoofdstad. Dit jaar zouden nog zes andere door China gebouwde parken voltooid worden.

In totaal is de bouw van een dozijn parken gepland. Ze maken deel uit van een masterplan om de nog grotendeels agrarische Ethiopische economie om te vormen tot een industriële tegen 2025.

Bron: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar