Nu ook CGN met filialen op VS zwarte lijst

3 filialen van China General Nuclear Power Group plus de hoofdfirma werden in de VS eveneens op de zwarte ‘Entity list’ geplaatst. Als motief wordt de mogelijke uitvoer vermeld van nucleaire technologie die ook militair gebruikt zou kunnen worden. Vraag is nu of de VS bij het VK zal druk uitoefenen om  CGN te weren uit het VK-atoomprogramma zoals het deed met Huawei voor 5G.

Sinds Huawei op de VS zwarte ‘Entity’ lijst terecht kwam, is die lijst berucht geworden. Naast dreigen met heffingen is het op de zwarte lijst plaatsen van Chinese bedrijven een van de favoriete middelen waardoor het Trump-bewind de opgang van China wil fnuiken. Deze week heeft het VS Ministerie van Handel zowel beslist om China General Nuclear Power Group (CGN) op de lijst te plaatsen als haar drie filialen China General Nuclear Power Corp, China Nuclear Power Technology Research Institute en Suzhou Nuclear Power Research. Daardoor mogen VS-bedrijven aan deze 4 geen onderdelen of technologie meer leveren tenzij ze beschikken over een speciale vergunning. Zoals in de Huawei-affaire wordt hierbij een beroep gedaan op argumentatie over de nationale veiligheid.

‘Spionage’

Het Departement Energie haalde vorig jaar in oktober al de uitvoerreglementen naar China aan ‘om de onwettelijke verspreiding van burgerlijke technologie tegen te gaan opdat deze niet voor militaire doeleinden gebruikt zou kunnen worden’. Dit strenger maken van de regels kwam er nadat een Taiwanees consultant door het VS gerecht veroordeeld werd aan China General Nuclear Power kerntechnologie zonder de nodige vergunningen te hebben geleverd en daarbij ook het ontwerp van de Small Modular Reactors die militair zouden kunnen worden toegepast.

In oktober vorig jaar waarschuwde een assistent minister op Buitenlandse Zaken het VK tegen samenwerking met CGN voor het VK-kernprogramma omdat ‘CGN burgertechnologie voor militaire doeleinden omvormt’. Ondertussen heeft CGN al voor 2.7 miljard £ geïnvesteerd in Hinkley Point, de beoordeling over het bouwontwerp van de Bradwell reactor en ook in windmolenparken die in totaal 340 MW voortbrengen. CGN is immers samen met Électricité de France een cruciale partner bij de ontwikkeling en bouw van het Hinkley Point C project dat 10 miljard pond gaat kosten.

Verenigd Koninkrijk

Taishan EPR reactor: joint venture met CGN en EDF

Begin vorige week was VS veiligheidsadviseur Bolton op bezoek in het VK waar hij zowel premier B. Johnson ontmoette als enkele topministers. Bekend is dat Bolton bij Johnson aandrong om de beslissing over Huawei te herzien. Johnson beloofde plechtig deze vanaf het begin te herzien en in ruil beloofde Bolton dat de VS klaar staat om na de Brexit handelsovereenkomsten te sluiten per sector. Over een link met het atoomprogramma is vooralsnog niets bekend, maar in de post Brexit periode is het VK vragende partij tegenover de VS. Overigens is ook onduidelijk hoe Johnson de Huawei beslissing van het begin kan terug draaien vermits de telecom operatoren al in diverse steden bezig zijn
hun 5G netwerk uit te rollen met Huawei-materiaal, zij het niet in hun kernnetwerk.

FT, Bloomberg

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *