Ex beursregelgever Liu Shiyu krijgt lichte straf

Na 5 maand onderzoek tegen voormalig top beursregelgever Liu Shiyu komt hij er van af met een lichte straf. Hij krijgt twee jaar proeftijd, maar wordt niet uit de partij gezet. Hem wordt verweten zijn openbare rol gebruikt te hebben voor persoonlijk gewin.

Liu Shiyu stond na 2016 drie jaar aan het hoofd van de China Securities Regulatory Commission (CSRC). Hij verving Xiao Gang die in 2015 een slecht doordacht beursopschortingsmechanisme uitdacht waarna 5 biljoen $ het land uitliep. Voordien was Liu opgeklommen in de bankwereld en was onder meer voorzitter van de Agricultural Bank of China.

Enkel in 2017 vaardigde de CSRC 220 boetes voor in totaal 7,5 miljard yuan uit. Onder zijn bewind verloor China zijn titel van tweede grootste beursmarkt aan Japan. Vorig jaar ging de Shanghai Composite Index met 25% achteruit en was ‘s werelds slechtst presterende beurs. De beursindex van Shanghai lag op het einde van zijn periode 258 punten lager in vergelijking met de periode waarin hij CSRC-voorzitter werd. In februari werd bekend dat Liu overgeplaatst werd naar de All-China Federation of Supply and Marketing Cooperatives.

Lichte straf

De instantie tegen corruptie heeft gedurende vijf maanden een onderzoek naar hem verricht. Op zijn website zegt de waakhond dat Liu zijn openbare functie gebruikte voor privégewin; giften aanvaardde wat zijn familie makkelijker maakte huizen te kopen en dat hij regels overtrad opdat anderen in de financiële sector zouden kunnen werken en om hen te promoten. Hij krijgt als lichte straf een probatieperiode van twee jaar omdat hij zijn fouten erkende. In tegenstelling tot vele anderen verliest hij zijn partij lidmaatschap niet. Zijn onwettelijke verworven winsten werden in beslag genomen en zijn rang als ambtenaar wordt verlaagd.

Bron:SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *