Ontdekking extra steenkoollaag in Xinjiang getemperd door dodelijk mijnongeval

Een rijke steenkoollaag is ontdekt in Xinjiang. Een meevaller want een extra voorraad energie waardoor China zelfvoorzienend blijft evenals een ontwikkelingskans voor een regio die onder de dreiging van gewelddadige incidenten leeft. Zware tegenvaller is echter dat zaterdag 16 doden en 11 gewonden vielen in een lokale mijn.

Steenkoolsector Xinjiang

Steenkoolsector Xinjiang


In Xinjiang, de Autonome Oeigoerenregio, is deze week zeer waarschijnlijk een vrij omvangrijke laag van 11,6 miljard ton steenkool ontdekt. Geologen leiden uit exploratie af dat er in elk geval 3,47 miljard ton zit en voorspellen met grote zekerheid een steenkoollaag met nog 8,11 miljard extra in het mijngebied Sandaoling in de prefectuur Hami. Er is sinds vorig jaar steenkoolwinning in de zone van meer dan 900 km² waar nu dus een nog rijkere reserve is ontdekt. De afgelopen jaren heeft een groot aantal staatsbedrijven de energiebron aangeboord, vooral sinds 2012. Hami wordt stilaan een belangrijke zone van de energiesector in China. Naar verwachting zal er in de prefectuur een productiecapaciteit van 150 miljoen ton zijn in 2015. In Hami woont ongeveer een half miljoen mensen. Bijna 70% van hen zijn Han-Chinezen, de anderen zijn onder meer Oeigoeren (18%), Kazakken en Hui. De prefectuur staat al bekend om zijn rijke ondergrond, die hoogwaardige delfstoffen bevat: meer dan zeventig soorten metalen, zoals ijzer, koper, goud, nikkel (op een na grootste voorraad in China) en steenkool dus.
Kwaliteit
rescuemine

Reddingsactie na de instorting


De ontdekte steenkool is naar verluidt van goede kwaliteit voor energieopwekking en ook geschikt voor de verwarming van woningen en andere gebouwen. Ze bevat weinig zwavel, kan tot hoge temperaturen worden opgestookt en geeft weinig as. De steenkoollaag heeft twee kolenaders, van gemiddeld 15 en maximum 28 meter dikte, die goed kunnen worden ontgonnen. Ze liggen niet diep en hebben een eenvoudige geologische structuur. De regering van Xinjiang is van plan in de oostelijke en westelijke delen van de ontdekte steenkoollaag verder te laten zoeken. Er zijn in Xinjiang nog vier andere grote steenkoolbekkens met een totale voorraad van naar schatting 570 miljard ton. Zaterdag sloeg het noodlot  echter toe nabij Urumqi toen een verzakking in een lokale steenkoolmijn 16 doden veroorzaakte en 11 gewonden. Een reddingsactie kwam op gang (foto)

Vraagtekens

Xinjiang is al een belangrijke kolenproducent (sinds kort) en het vermoeden van extra voorraden schept verwachtingen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de regering zal terugkomen op zijn beleid om de economie te vergroenen. Het besef dat China zich moet bevrijden van zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, en vooral van steenkool, is diep doorgedrongen in de geesten van de bevolking en van de beleidsmakers. Koortsachtig zoekt men naar oplossingen om ontwikkeling met leefbaarheid en gezondheid te verzoenen. China heeft al maatregelen genomen en is wereldkampioen investeren in hernieuwbare energie. Dat is een ontwikkeling die niet meer zal of kan worden teruggedraaid. Wel lijkt het vergroenen en duurzaam maken van de economie moeizaam

Hami

Hami


te verlopen. In de media was er een opvallende euforie over de vondst in Xinjiang. Verontrustend is ook dat China verder gaat met de exploitatie van schaliegas in Sichuan. Het land mikt hier op uitzonderlijk veel minder dan de VS, maar blijft dan een strategie overwegen met grote risico’s voor het milieu, die bovendien investeringen ontneemt aan hernieuwbare energie. Allicht zijn er hierbij ook zakelijke belangen in het spel.
Een ander punt is dit: Xinjiang, de Autonome Oeigoerenregio, waar de Chinese staat kampt met agressiever wordende groepen van terroristen en separatisten, heeft behoefte aan een voortgezette economische ontwikkeling. Dat is een van de elementen in de tactiek om met werk en welvaart separatisten en religieuze fanatici de wind uit de zeilen te nemen. Dat er deze week een omvangrijke laag is ontdekt met 11,6 miljard ton steenkool kan daarvoor weer wat goede vooruitzichten bieden, maar het blijft natuurlijk een belangrijke vraag hoe de overheid de lokale Oeigoerse bevolking die economisch achter loopt op de Han-Chinezen, van de steenkoolrijkdom kan laten profiteren.
Xinhua en
http://en.sxcoal.com/ China Coal Resource (CCR), ‘de enige commerciële Engelstalige website van de steenkool en cokes-industrie’, van Fenwei Energy.
Video http://english.cntv.cn/2014/10/23/VIDE1414020843965143.shtml

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *