Leden lokale overheid gestraft voor rol bij dodelijk incident

Het hoofd van een dorpsraad in Yunnan (zuidwestelijk China) is gearresteerd en 16 andere functionarissen hebben een straf gekregen. De leden van de lokale overheid worden vervolgd, respectievelijk voor het aannemen van steekpenningen en voor plichtsverzuim. Hun slecht bestuur kwam aan het licht door een gewelddadig incident in hun dorp waarbij acht dodelijke slachtoffers vielen en verschillende gewonden.

Het dorp Fuyou ligt aan de rand van Kunming, de hoofdstad van de provincie Yunnan. Daar ontstond op 14 oktober een massaal gevecht tussen dorpsbewoners en werknemers van een bouwproject. De aanleiding was de grote ontevredenheid van de bewoners, onder meer over de te lage vergoeding die ze hadden gekregen voor het verlies van hun grond aan bouwpromotoren die in Fuyou een centrum voor handel en logistiek willen vestigen. Inwoners van Fuyou hadden acht werknemers van het bouwproject ontvoerd, bestormden de werf en gingen een gevecht aan met de bouwvakkers. Daarbij gooiden ze met zelfgemaakte explosieven. Zes werknemers en twee dorpelingen zijn omgekomen en ten minste achttien andere personen raakten gewond. Van de gedode werknemers kwamen er vier om in een brand die werd aangestoken. De politie is met een onderzoek gestart dat nog niet is afgerond. De schuldigen aan wandaden zullen uiteraard worden opgespoord en streng gestraft.

Dorpelingen op wacht

Dorpelingen op wacht

Lokale overheid als eerste aangepakt

In het kader van dat onderzoek is het hoofd van de dorpsraad deze week gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd vele malen steekpenningen te hebben aangenomen, sinds zijn benoeming in april 2010. Negen ambtenaren zijn ontslagen en zeven hebben een schorsing gekregen. Het zijn allemaal functionarissen van Jinning, het district en de gemeente waar Fuyou deel van uitmaakt. Het officiële persbureau Xinhua meldt ‘dat ze hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen en niet hebben geluisterd naar de vele klachten, wat verschrikkelijke gevolgen heeft gehad’. Zo hadden de dorpsbewoners geen inzage gekregen in de bouwvergunning en hadden leden van de plaatselijke overheid de enige weg in en uit het dorp verkocht aan de projectontwikkelaars.

Nationale context

Het gebeurt vaker dat de bevolking in conflict komt met leden van de lagere overheid, als die hun eigen beurs spekken ten koste van de mensen die ze moeten dienen of geen oog hebben voor hun belangen en  noden. Een dergelijk conflict dat in China en daarbuiten veel aandacht trok was dat in Wukan. De overheid van een hoger niveau moest ingrijpen tegen de collega’s van het dorpsniveau, de lokale overheid, die door de bevolking waren verjaagd. Het is een belangrijke doelstelling van de twee campagnes die de communistische partij sinds het aantreden van Xi Jinping voert (tegen corruptie en voor een correct bestuur) om overtreders in eigen rangen en bij de overheid aan te pakken. Daarbij moet het toezicht worden uitgeoefend op alle niveaus van hoog tot laag. Ook het Vierde Plenum over de Rechtsstaat heeft onder meer daar over besluiten genomen.
Bronnen: Xinhua, BBC
 

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Leden lokale overheid gestraft voor rol bij dodelijk incident

  1. deze Leden van de lokale overheid zijn ze democratische wijze gekozen door het volk of zijn ze door de centrale overheid een ambtenaar daar naar toegestuurd. want in meeste kleine dorpen zijn de ambtenaren democratisch gekozen door het lokale volk. meeste daarvan zijn lid van het partij. want meeste ouderen kiezen eenmaal een kandidaat dat van de party zijn. een ambtenaar van de centrale overheid wil meestal niet in een kleine dorpen werken of ze begrijpen de lokale taal en cultuur niet.
    maar deze gekozen kandidaat zitten erg veel idioten erbij.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *