G20: China op de bres voor multilateralisme

Zowel in zijn toespraken voor de G20, voor de BRICS leiders en tijdens bi-en trilaterale gesprekken legde de Chinese president Xi Jinping de klemtoon op het hoog houden van het multilateralisme, de strijd tegen protectionisme en voor het behoud van een op de WTO gebaseerd systeem van wereldhandel. President Trump die tevreden was zijn over zijn onderhoud met Xi beloofde dat er geen nieuwe heffingen komen op Chinese goederen.


De Chinese president kondigde op de G20 vergadering te Osaka een reeks maatregelen af die de Chinese markt verder zullen openen. Vooreerst worden de drempels verlaagd in sectoren als mijnbouw, landbouw, maakwerk en diensten. Binnenkort volgt er ook een nieuwe negatieve lijst voor buitenlandse investeringen. Om het zakelijk klimaat te verbeteren komt er een sanctiesysteem tegen IPR-overtredingen. Om de open deurpolitiek uit te breiden worden regionale economische partnerschappen voorbereid bijvoorbeeld door het China-Japan-South Korea Free Trade Agreement (FTA), door het versnellen  van de onderhandelingen met Europa over een investeringspact en door het aansturen op de beëindiging van die over een Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP).  Xi beloofde dat in een volgende stap China allerlei soorten van ondernemingen die in China geregistreerd staan, gelijk zal behandelen en het klachtensysteem voor ondernemingen met buitenlandse kapitaalinbreng zal verbeteren. Op 1 januari 2020 treedt overigens de nieuwe Foreign Investment Law in werking.


Voor de G20 zelf deed Xi Jinping vier voorstellen. Een kwalitatieve groei kan bereikt worden door de ontwikkeling van de digitale economie, betere verbindingen en een betere sociale zekerheid. De groepsleden kunnen daarvoor een gunstige marktomgeving scheppen, innovatie aan moedigen en respecteren ook op internationaal vlak. Ten tweede dient de WTO mee te gaan met zijn tijd en meer doeltreffend te worden zodat het multilateraal handelssysteem er versterkt uitkomt.
Ten derde pleite Xi voor de G20 dat ze China vervoegen bij de ontwikkeling van de nieuwe zijderoutes. Ten vierde pleitte Xi dat de G20 omdat ze op een verschillend ontwikkelingsniveau zitten de mogelijk geschillen bijleggen in een geest van partners.

BRICS

Voor de BRICS-leiders riep Xi eveneens op hun strategisch partnerschap te versterken. De BRICS leiders gaven duidelijk uitdrukking aan hun engagement voor multilateralisme en voor het hoog houden van internationaal systeem van vrijhandel gebouwd rond de UN. De vergadering werd voorgezeten door de Braziliaanse president Bolsonaro en verder namen president Putin van Rusland, de Zuid Afrikaanse president Cyril Ramaphosa, de Indische premier Modi en Xi Jinping deel aan deze vergadering. Dezelfde boodschap ging uit van de trilateraal overleg tussen India, Rusland en China die een consensus bereikten. Xi ontmoette vrijdag ook kanselier Angela Merkel. Op de G20 werd eveneens een 20 jaar durende overeenkomst getekend tussen de EU en Mercosur.

Trump

Zaterdag volgde dan het 80 minuten durend onderhoud tussen de presidenten Donald Trump en Xi Jinping. Trump bestempelde de vergadering als ‘zeer goed; we zijn helemaal terug op het juiste spoor’ verklaarde hij zonder verdere details. Xinhua meldt dat de twee leiders het eens werden om terug de economische handelsdialoog te hervatten en dat de VS daarbij beloofde geen nieuwe heffingen op Chinese goederen te zullen heffen. De verkoop van onderdelen aan Huawei kan blijven doorgaan, zij het dat Huawei op de zwarte lijst blijft. Trump verklaarde het Huawei-probleem te zullen bewaren tot op het einde van de besprekingen met China. Toen journalisten Trump vroegen welke relatie hij wil tussen China en de VS antwoordde hij vreemd genoeg ‘ strategische partners.’ Het lijkt er op dat Osaka een tweede Rio werd.  Na Osaka vliegt Trump door naar Zuid Korea

Bronnen       Global Times SCMP, FT, chine.in, Volkskrant

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *