Xi en Abe het eens over bilaterale betrekkingen

President Xi Jinping werd door de Japanse premier Abe uitgenodigd om volgend jaar een staatsbezoek te brengen aan Japan. De uitnodiging is maar een van de vele punten waarover beide staatslui het eens werden. Blijkbaar zoekt Japan een nieuw evenwicht tussen China en de VS en wil het vooral door de nieuwe zijderoutes aansluiting vinden met opkomende –en ontwikkelingslanden.

President Xi Jinping kwam donderdag aan voor de vergadering van de G20 in Osaka. Hij werd al ontvangen door de Japanse premier Abe die bilaterale gesprekken plant met een twintigtal buitenlandse leiders, maar vooral met de presidenten Trump, Putin en Xi Jinping.

Volgens directeur generaal Wu Jianghao van het Chinees ministerie van BuZa raakten Xi en Abe het eens over een tiental punten. Vooreerst zijn ze het eens om de nadruk te leggen op wat hun bindt terwijl getracht zal worden om ook de meningsverschillen glad te strijken. Beide landen willen hierbij steunen op de vier politieke documenten waarop hun betrekkingen gestoeld zijn. Xi kreeg een uitnodiging om Japan tijdens de lente van volgend jaar officieel te bezoeken, wat Xi aanvaardde. De twee leiders willen verder samenwerken op een verschillende terreinen zoals wetenschap en technologische innovatie, bescherming IPR, handel & investeringen, financiën, gezondheids-& seniorenzorg, energiebesparing & milieu en tenslotte ook het toerisme.

Economie

Japan wil graag inspelen op de Chinese zijderoutes. Volgens Japanse gegevens hadden Japanse bedrijven in oktober vorig jaar met 52 Chinese overeenkomsten afgesloten om samen te werken op derde markten en dit ter waarde van 18 miljard $. Beide landen zijn het eens om het multilateralisme en vrijhandel hoog in het vaandel te houden. Ze willen eveneens regionale integratie. Daartoe zullen de onderhandelingen over een  China-Japan-South Korea Free Trade Agreementt worden versneld en zal gestreefd worden om de onderhandelingen over een Regional Comprehensive Economic Partnership binnen het jaar te beëindigen. Chinese analisten denken dat naarmate de VS haar standpunt tegenover Japan verhardt dat Japan meer geneigd zal zijn haar verhouding met China aan te zwengelen. Japan wil immers zijn pover presterende economie stimuleren en premier Abe weet dat de VS de eigen economie niet meer open zal maken. Trump drong er zelfs bij Abe op aan dat Japan meer wagens in de VS zou maken.

Andere

De twee leiders werden het nog eens om tussen beide landen een consultatiemechanisme op hoog niveau op het vlak van culturele samenwerking en onderlinge uitwisselingen te organiseren. Ook tussen niet gouvernementele organisaties wordt samengewerkt en eveneens zullen studiereizen ingezet worden naar aanleiding van het China-Japan Youth Exchange Promotion Year. De dialoog zal voort gezet worden op het vlak van diplomatie en veiligheid. De twee landen zijn het verder eens over de belangrijke rol die de G20 kan spelen bij het standvastig ontwikkelen van de wereldeconomie en het verbeteren van het wereldbestuur.  Volgens de Japanse bron heeft Abe in zijn gesprek ook de onderwerpen Hongkong en Xinjiang aangekaart. Ook over Korea werd gesproken.

In de G20-marge

Vandaag heeft Abe een gesprek met president Trump en dit wordt onmiddellijk gevolgd door een trilaterale meeting met Trump en de Indische premier Modi. Gisteren had Abe al gesprekken met 8 leiders waarvan Xi, Modi, D Tusk, de Australische premier Morrison en de Egyptische president ell Sisi. De EU deelde mee invoer beperkingen op voeding die na de aardbeving te Fukushima warden ingesteld, te willen versoepelen. Xi zal de leiders van de BRICS-landen ontmoeten en deelnemen aan een vergadering tussen China-Rusland en India naast nog een reeks bilaterale gesprekken. De G20 top begint morgen.

Bronnen: Global Times, Reuters, Xinhua, Japan Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *