Gaokao 2021 met 10 miljoen kandidaten

Vandaag, 7 juni, begint in China het toelatingsexamen hoger onderwijs, bekend als het gaokao. Meer dan 10 miljoen Chinezen die hun middelbare schooldiploma hebben gehaald maken het veeleisende examen om aan de beste universiteit of hogeschool een inschrijving te kunnen veroveren.

Leraren komen studenten aanmoedigen bij het binnengaan in het examencentrum (foto China Daily / Wang Jing)

Het gaokao 2021 is veruit het grootste massa-evenement sinds het begin van de COVID-19 pandemie.

Streng en massaal

In 7.000 centra moeten miljoenen jongeren in de veiligst mogelijke omstandigheden aan de proef kunnen deelnemen. Vorig jaar moest het examen nog op de meeste plaatsen een maand worden uitgesteld. Om de lichaamstemperatuur te meten, om ruimtes te ventileren en alle voorwerpen te desinfecteren zijn de nodige voorzieningen in orde gebracht. Dat er in de hoofdstad Beijing meer dan 51.000 deelnemers zijn die in 1566 zalen in 90 centra een zitting zullen meemaken, geeft een idee van de omvang. Het examen duurt 2 tot 4 dagen afhankelijk van waar het wordt afgenomen.

Hervormd

Studenten uit acht regio’s op provinciaal niveau (Hebei, Liaoning, Jiangsu, Fujian, Hubei, Hunan, Guangdong en Chongqing) zullen dit jaar deelnemen aan de ‘nieuwe gaokao’. Deze acht vormen de derde groep in een reeks van proefregio’s met een grondig hervormd examenprogramma. Zhejiang en Shanghai startten de pilot in 2017 en vorig jaar volgden Beijing, Tianjin, Shandong en Hainan. De hervorming geeft studenten keuzemogelijkheden tussen (maximaal 12) combinaties van vakken. In plaats van de twee keuzes tussen alfawetenschappen (geesteswetenschappen) en bètavakken (exacte wetenschappen). Zo kunnen ze hun studiekeuze beter laten overeenstemmen met hun liefhebberijen, interesses en speciale vakken. In de acht nieuwe proefregio’s is er een ‘3+1+2’-programma aangenomen: drie verplichte tests, d.w.z. Chinees, wiskunde en een vreemde taal; een toets naar keuze tussen natuurkunde en geschiedenis; en twee toetsen gekozen uit vier vakken: politiek, aardrijkskunde, scheikunde en biologie.

Dienstverlening voor ouders en studenten door vrijwilligers (foto China Daily/ Chen Zebing)

Speciaal

Ook in de zuidelijke miljoenenstad Guangzhou gaat het gaokao door, hoewel daar een nieuwe, voorlopig beperkte, uitbraak is. Uiteraard zijn de maatregelen nog talrijker en strenger: 50.000 kandidaten en 7.000 personen van de organisatie zijn twee keer getest afgelopen zondag. Twee aspirant studenten bij wie de test een positieve uitslag gaf zijn in het ziekenhuis waar die werd afgenomen in een speciale ruimte geïsoleerd. Zij maken het examen onder toezicht van hd-cameras bediend door surveillanten in een aparte kamer. In gebieden die onlangs getroffen werden door aardbevingen wordt het gaokao in noodtenten georganiseerd. Dat is bijvoorbeeld het geval in de prefectuur Golog in de Tibetaanse Autonome Regio.

Ontwikkeling

Volgens onderwijsdeskundigen is de visie van studenten en ouders op het gaokao aan het veranderen. Het is niet meer zoals vroeger een gebeuren waar je toekomst definitief van afhangt. De Chinese economie is snel gegroeid, er komt meer en gevarieerde werkgelegenheid. Natuurlijk zal het nog lang een uiterst belangrijk examen blijven: onderwijs aan een goede hogeschool of universiteit beïnvloedt de kansen op een goede baan. Daarom is het een goede zaak dat het voorkeursbeleid gehandhaafd blijft voor jongeren uit verafgelegen of landelijke gebieden en uit regio’s waar de extreme armoede pas is opgelost. Ook zij moeten in de beste onderwijsinstellingen een plaats kunnen veroveren.

Bronnen: Xinhua, Wikipedia, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *