Gates subsidieert toiletrevolutie in China

De Bill & Melinda Gates Foundation heeft 5 miljoen $ vrijgemaakt opdat Chinees talent het toilet zou heruitvinden. Het toilet van de toekomst moet zonder water noch afvoerverbinding werken, en ook geen elektriciteit gebruiken.

toiletoud

Behoren vieze toiletlen straks tot het verleden?


Het project van de Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF), een stichting die van financiële steun geniet, heet officieel Reinvent The Toilet Challenge-China (RTTC-China) en zal onderzoeksteams subsidiëren die werken aan het toilet van de toekomst. Volgens onderdirecteur Li Zili moet dit zonder water gebeuren, hygiënisch zijn, geen verbinding gebruiken met riolen of elektriciteit en minder dan 5 VS-cent kosten per gebruiker/dag. De uitdaging kadert in het Water, Sanitation & Hygiene programme van de Stichting waarvoor een sanitair programma in ontwikkelingslanden d.m.v. een revolutionair toilet een prioriteit is.
Zegt Doulaye Kone van het programma: “ Terwijl lieden in de ontwikkelde wereld toiletten met spoeling vanzelfsprekend vinden, toont onderzoek dat 40% van de wereldbevolking het zonder moet doen. Zelfs in de steden gebruiken 2,1 miljard personen toiletten die verbonden zijn met septische putten die niet veilig leeggemaakt worden of waarbij de ontlasting terecht komt in de oppervlaktewateren”. Slecht sanitair veroorzaakt 1,5 miljoen kinderdoden door diarree per jaar. Chronisch diarree kan ook de ontwikkeling van het kind hinderen. De toiletten en de waterzuivering in de ontwikkelde wereld gebruiken veel grond, energie, water en zijn duur in onderhoud. Dit is de reden waarom de volgende generatie wc’s waterloos moet zijn. Hygiënische toiletten hebben geen verbinding met riolen en verbruiken ook geen elektriciteit.
Volgens Zhang Yong bij de National Health and Family Planning Commission heeft nog 30 % van de op het platteland wonende Chinezen geen toegang tot hygiënische toiletten. China wil het percentage goede toiletten opvoeren tot 75% in 2015 en tot 85% in 2020. Zhang kijkt uit naar de resultaten van RTTC en wil samenwerking indien de resultaten bruikbaar zijn. In een voorronde kwamen al 3 prototypes naar voor: een toilet op basis van zonne-energie; een toilet dat biologische kool, grondstoffen en water extraheert uit de uitwerpselen en nog een ander dat ook de grondstoffen recupereert en water. De klemtoon van de Stichting ligt echter op het toegankelijk maken van de eindproducten voor de gewone man/vrouw. Daartoe wordt ook al uitgekeken naar partnerschappen voor vervaardiging en ter commercialisering
Bron Global Times
Douches in de scholen in Tibet
In Tibet is het nog erger gesteld met de hygiëne dan in andere delen van China. Tegen het jaareinde wil de autonome regio in de scholen echter honderd blokken met douches installeren met zonne-waterverwarmers. Meer dan 60 miljoen yuan werd in juni vrijgemaakt voor 71 van dergelijke installaties en tijdens het tweede semester komt daar nog 30 miljoen bij voor 38 bijkomende doucheblokken. ibetaanse leerlingen zullen zich dus na een sportmatch behoorlijk kunnen douchen, iets wat in Tibet lang niet vanzelfsprekend is in de steden, laat staan op het platteland.   cri
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *