Gedaan met lage lonen?

Het ‘China’s Macroeconomic Analysis and Forecast Report (3/ 2010)” van de prestigieuze Renminuniversiteit in Beijing, voorziet dat de stijging van de lonen de volgende vijf jaar zal versnellen.
Urbanisering, industrialisering en hervormingen zullen hierin een positieve rol spelen. Productiviteitsstijgingen zullen met die tendens meegaan, zodat het concurrentievermogen er niet onder zal lijden en er geen belangrijke inflatie komt.

De stuwing zal vooral uitgaan van de sectoren met lage lonen. Daar gaat men geleidelijk over van een ‘loon om te leven’, naar een ‘loon om te sparen’. Dat zal de verhouding tussen werkgevers en werknemers veranderen, de kloof tussen hoge en lage inkomens verkleinen, en het Chinese groeipatroon doen verschuiven in de richting van meer binnenlandse consumptie. Het patroon waarbij de lonen achterbleven bij de groei van het BNP zal daardoor doorbroken worden. Het verschuiven van de industrialisering van de kust naar het binnenland zal eveneens versnellen, en de kuststreek zal evolueren naar meer hoogtechnologische sectoren. De hogere lonen zullen een sterkere mechanisering tot gevolg hebben, meer onafhankelijk technologisch onderzoek, en meer investeringen in human resources.
Bron: Volksdagblad

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Gedaan met lage lonen?

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.