Rusland-China: meer dan olie en gas?

De presidenten van China en Rusland hebben maandag in Beijing plechtig de eerste oliepijplijn tussen beide landen geopend. Russisch president Medvedev wil echter ook samenwerken met China om de verouderde Russische industrie te moderniseren. Hij kijkt uit naar zowel Chinese investeringen als Chinese knowhow. Chinese investeringen zijn ook welkom in Russische hightech, zoals vliegtuigbouw. Hij verklaarde dat de betrekkingen tussen beide landen nooit op zoveel vertrouwen gebaseerd waren als nu.
De nieuwe pijplijn verbindt de stad Skvordino in Oost-Siberië met het Chinese olieveld van Daqing, en zal 300.000 vaten per dag, hetzij 15 miljoen ton per jaar, kunnen vervoeren. Volgens een contract van 2009 zal Rosneft, een Russisch staatsbedrijf, vanaf januari gedurende 20 jaar leveren aan Petrochina, het grootste Chinese staatsoliebedrijf. China geeft in ruil een lening van 25 miljard dollar aan Rusland.
Voor Rusland is het de eerste pijplijn die energie naar het Oosten brengt; het vermindert de Russische afhankelijkheid van West-Europa. Het zal hier echter niet bij blijven. Een  aftakking van de lijn moet immers ook de Stille Oceaan bereiken en zo Japan bevoorraden (Japan en China waren jarenlang in concurrentie over wie het eerst zou bediend worden).
Er is ook een akkoord van 2006 over twee gaslijnen die jaarlijks 68 miljard m³ kunnen vervoeren. Er is al een principeakkoord over levering van 30 miljard m³ door het gasmonopoliebedrijf Gazprom aan het Chinese staatsbedrijf China National Petroleum Corp. Die deal is echter vertraagd omdat ze het niet eens kunnen worden over een juiste prijsformule. Prijsvorming op de gasmarkt is geen sinecure, zie de conflicten tussen Rusland en Oekraïne daarover. De verwachting is dat half 2011 toch een definitief akkoord kan bereikt worden, zodat de leveringen in 2015 kunnen starten.
China zelf werkt intussen ook aan alternatieven voor Rusland: het Chinese pijpleidingsnet wordt via de Centraal-Aziatische staten verbonden met de olie- en gasvelden van de Kaspische Zee.
Rusland en China hebben nog meer akkoorden afgesloten, voornamelijk in de energiesector, ook in kernenergie en duurzame energie. Ze hebben aangekondigd dat ze samen een olieraffinaderij gaan bouwen in Noord-China; de investering bedraagt 5 miljard dollar.
De handel tussen beide landen bedroeg 25 miljard dollar in het eerste semester van 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *