Geen expansie meer in staalindustrie

De Chinese regering heeft een moratorium ingesteld op het starten van nieuwe staalprojecten in China. Naast de overcapaciteit als reden is ook veel te doen over de verspreide slagorde van de staalproducenten, waardoor ijzererts te duur betaald wordt.
Volgens Yu Liangui, analist van een staalinstuut,  zei dat de beslissing om de productiecapaciteit aan banden te leggen als doel heeft de verwarde situatie onder controle te krijgen bij de onderhandelingen over ijzererts. Momenteel is er voor expansie van de staalsector een te versnipperde capaciteit tussen de diverse staalondernemingen en dringt concentratie zich op.  China telt niet minder dan 700 staalproducenten en 112 ijzerertsimporteurs. Vorig jaar importeerde het land 443 miljoen ton ijzererts, meer dan de helft in de wereld. Volgens statistieken van de douane importeerde China dit jaar één derde meer ijzererts gedurende de eerste 7 maanden, vergeleken met 2008. Daarnaast preciseerde minister Li Yizhong op een persconferentie dat China een productie heeft van 660 miljoen ton, terwijl de vraag 490 miljoen ton bedraagt. Momenteel wordt de nijverheid geherstructureerd volgens het elfde vijfjarenplan en verouderde faciliteiten, die in totaal 100 miljoen ton produceren, zullen worden uitgeschakeld. Hij citeerde nog Hebei als voorbeeld.

Minister van Industrie en ICT Li Yizhong

Minister van Industrie en ICT Li Yizhong

De minister zei nog op de persconferentie dat de prijzen van ijzererts op de markt sterk stijgen en dat hij hoopt op een passende relatie tussen prijzen op korte en lange termijn. Door het stoppen van de expansie zullen de vraag en de prijs dalen. China heeft namelijk meer dan 200 miljoen ton ijzererts gestockeerd, vorig jaar aangekocht aan gemiddeld 150 $ per ton, maar de prijzen doken nadien tot 30 $ per ton.
Onderhandelingen met Rio Tinto zitten in een impasse, omdat Rio Tinto maar een prijsvermindering toestaat met 33 % voor de periode 2009-2010, terwijl de ‘China Iron and Steel Association (CISA)’ meer vermindering wil. De affaire wordt nog bemoeilijkt door de kwestie wie China tijdens die onderhandelingen best vertegenwoordigt: de CISA, die te bureaucratisch zou zijn, of Baosteel, China’s grootste staalonderneming. Daarenboven zijn de prijzen recentelijk weer verhoogd tot 100 $ per ton. Feit is dat enkele toplui van Rio Tinto ervan verdacht worden China qua prijs zwaar benadeeld te hebben. Volgens een krant in Shanghai zouden ook bazen van de Beijing Shougang-groep en de Shandong Laifu-staalgroep in het onderzoek betrokken worden.  Voorwerp is duidelijk wie er profiteert van de “ordeloze”en versnipperde  toestand in de staalsector, waardoor de prijzen de hoogte ingaan.
Bronnen: China Daily, Financial Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *