Geen slopershamer rond drumtoren

In tegenstelling tot werd gevreesd komt er geen grootschalige afbraak van de hutong-buurt rond de Drum- en Beltorens. Het geplande museum van de tijd zal maar 0,6 ha groot zijn, waar de oorspronkelijke plannen 12,5 ha voorzagen.

Buurtzicht vanop drumtoren


De buurt rond de drumtoren is nog een van de weinige overblijvende buurten met Pekings bekende hutongs. Er circuleerden reeds lang geruchten dat de buurt bedreigd werd met afbraak ten voordele van een modern commercieel complex “Beijing Time Cultural City” dat de tijd als onderwerp zou hebben. De drumtoren die in 1272 gebouwd werd, diende met zijn tegenhanger tot het aankondigen van het begin en het einde van de dag. Het project van 20 ha zou 5 miljard yuan gaan kosten en behalve een cultureel plantsoen voor kunst ook een ondergronds complex omvatten met parking, winkels en een museum. De buurt is echter toeristisch sterk in trek wegens de smalle typische hutongs en de kleine binnenhofjes. Er rees protest tegen het commercieel project en in eerste instantie antwoordde het Dongcheng district dat de twee torens zouden gespaard worden. Het protest hield aan en wou het behoud niet enkel van de monumenten, maar van de gehele buurt. Het  verwees naar de renovatie van de

Qianmenbuurt renovatie: te kunstmatig?


Qianmenbuurt die gedurende 3 jaren herbouwd werd in de Ming-stijl, waar waar de zaken niet floreren zoals verhoopt. Nu komt het nieuws van de overwinning: geen hutong of binnenplaats wordt gesloopt. Het tijdsmuseum wordt beperkt tot 0,6 ha met een bouwlaag bovengronds en drie verdiepingen ondergronds. De volgende strijd zal gaan om de renovatie van de huisjes die vaak over niet meer dan 20 m² beschikken en  noch over centrale verwarming of privétoilet . De werken aan het nieuwe beperkte museum begonnen vorige week.
CNTV’s videos over hutongs

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar