Geen toegang voor Chinezen

 
 

De Nasa weigert aanvragen van Chinese wetenschappers om in november de Tweede Wetenschappelijke Kepler conferentie bij te wonen in het Ames onderzoekscentrum van de Nasa in Californië. China maar ook Amerikaanse vorsers protesteren.

Geen toegang voor Chinezen

Geen toegang voor Chinezen

Deze conferentie is vooral belangrijk voor het onderzoek naar planeten buiten ons zonnestelsel. De ruimtetelescoop Kepler speelt daarbij een grote rol.

De Nasa baseert zijn weigering op een recente wet die verbiedt Chinezen te ontvangen in gebouwen van de instelling. Maar volksvertegenwoordiger Wolf die het parlementaire comité voorzit dat de wet heeft opgesteld en die nog scherpere maatregelen tegen eventuele diefstal van kennis door buitenlanders wil uitvaardigen, verklaart dat de Nasa de wet niet goed interpreteert. De wet zou alleen Chinese staatsbedrijven en overheidsinstanties viseren, geen individuen die niet als officiële vertegenwoordigers komen. De regel is ook gericht tegen bilaterale samenwerking met China , niet tegen multilaterale conferenties.
De uiterst strenge regels van de Nasa zijn allicht een tijdelijke reactie op een incident eerder dit jaar. De Chinees Bo Jiang probeerde toen een laptop van
Nasa mee te smokkelen naar China maar werd door de grenspolitie tegengehouden. De laptop bevatte echter geen vertrouwelijke informatie van het agentschap, maar porno.

Eén van de geweigerde deelnemers is een Chinese postdoctoraal student aan Yale universiteit. Als reactie op de afwijzing van Chinese collega’s heeft een aantal prominente Amerikaanse sterrenkundigen opgeroepen om de bijeenkomst te boycotten. Alan Boss van het Carnegie Wetenschappelijk Instituut in Washington, medevoorzitter van het congres, protesteert met klem tegen het uitsluiten van Chinezen, of van mensen uit om het even welk land. Hij overweegt eventueel de Chinese wetenschappers op afstand de conferentie te laten volgen.

De woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tijdens de wekelijkse persconferentie de uitsluiting van Chinese wetenschappers betreurd en “discriminerend” genoemd. Ze noteert ook dat er binnen de VS oppositie is tegen de maatregel en pleit ervoor academische bijeenkomsten niet te politiseren.

(Bronnen: BBC, AFP, Bloomberg, SCMP, China Daily)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *