RMB steeds meer CNY

De Europese Centrale Bank en de Chinese centrale bank ( People’s Bank of China) zijn een muntswap overeengekomen. Het is niet de eerste muntswap die China afsluit maar wel een van de grootste. Het is opnieuw een stap die de yuan wat meer een wereldmunt maakt en de internationale rol van de dollar verzwakt. De yuan renminbi, ‘volksgeld’ of kortweg RMB in China wordt steeds meer de internationaal aanvaarde Chinese yuan of afgekort CNY.

AfbeeldingHet gaat om een muntswap van 45 miljard euro (350 miljard yuan ) gedurende drie jaar. Concreet betekent dit dat beide landen aanvaarden in maximum drie jaar maximum 45 miljard euro uit te wisselen aan een vaste overeengekomen koers. Zo een akkoord biedt aan banken en handelaars uit de betrokken landen meer zekerheid wanneer ze deals afsluiten in hun eigen munten zonder langs de omweg van de dollar te gaan. In het geval van de EU en China is het een akkoord dat eigenlijk alleen als verzekering (‘backstop’) dient, voor het geval de evolutie van de wisselkoers dat zou nodig maken. Een, Europese uitvoerder die in yuan betaald wordt, zal zijn yuans kunnen wisselen op de markt maar krijgt altijd minimum de afgesproken koers van de swap.
De EU is de grootste handelspartner van China en China de tweede partner van de EU. China heeft alleen met Hongkong (400 miljard yuan RMB ) en Zuid-Korea grotere swaps afgesloten. Ondermeer met het V.K., Australië en Brazilië zijn eerder swaps overeen gekomen.
De handel tussen de EU en China neemt snel toe, vooral met Duitsland. De Deutsche Bank verwacht dat dit jaar al 15% van de Chinese buitenlandse handel in yuan zal betaald worden, terwijl dat twee jaar terug nog zo goed als niets was.
Ook voor investeerders wordt de Chinese munt steeds belangrijker. Het bedrag in yuan dat dagelijks door hen verhandeld wordt is dit jaar verdubbeld. Het grootste deel gaat via Hongkong, terwijl Londen 62% van het saldo inpalmt en Parijs 10%.
De Chinese yuan  is intussen de achtste meest verhandelde munt in de wereld met 1,5% van het totaal, en gaat de Zweedse kroon, de Zuidkoreaanse won en de Russische roebel vooraf.

(Bronnen: Bloomberg, Reuters)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *