Geïsoleerd woestijndorp verhoogt inkomen door Internet

In het nabij de Taklamakan woestijn gelegen dorp Aksupa heeft het lokaal bestuur een internetwinkel opgezet die lokale producten verkoopt in de grootsteden. Het project is zo succesvol dat al drie gezinnen hun eigen webwinkel hebben opgezet. In buurgemeente Daxi heeft zelfs de helft van de 350 gezinnen hun eigen online webwinkel. Op deze manier zorgt internet voor inkomens in de verste uithoek van het land.

aksupaDirecteur Zhu Ren van de gemeente Aksupa legt uit dat de afgelegen en dorre plaats de inwoners in armoede drijft.  In 2013 was de oogst grotendeels vernietigd door een storm die de in de 3000 inwoners tellende gemeente een derde van de bevolking onder de nationale armoedegrens drukte van 2800 yuan per jaar. Zhu begon na te denken over een uitweg en vertrok van de vaststelling dat de lokale producten zoals honing, eieren en thuis gemaakte broden een potentieel waren vooral omdat het organische producten zijn, precies wat de steden wensen. Sinds 2014 heeft het gemeentebestuur een webwinkel opgezet en verzamelt het de producten van de dorpelingen om ze online te verkopen. Terwijl er vroeger eieren te veel waren en die weggegeven werden, verdient de 51 jarige Liu Jianguo 10.000 yuan per jaar met de verkoop van de eieren. Elke familie heeft kippen met vrije uitloop. Elk ei krijgt een stempel zodat het kan getraceerd worden aldus gemeenteambtenaar Patigul Halik die beklemtoont dat er geen kippenboerderijen zijn in het dorp.

flatbread

Awahan Osman


De 49 jarige Awahan Osman verkoopt elke maand 3000 platte broden en dat is tien maal het aantal van twee jaar geleden. Toen haar man die schrijnwerker is, ziek viel kon ze toch 2000 tot 3000 yuan verdienen met het bakken van de platte broden. Internet werd een populair woord en dit jaar verschaffen 100 gezinnen hun producten van de gemeentelijke webwinkel die gehuisvest is in een service center met 2 verdiepingen. 3 gezinnen openden hun eigen webwinkel. Volgens directeur Zhu zal elke bewoner tegen eind volgend jaar boven de armoedegrens zitten.
In buurgemeente Daxi is de lokale webwinkel nog groter dan in Aksupa. Vorig jaar werd er een omzet gehaald van 10 miljoen yuan door onder meer gedroogd fruit en katoenen dekens. Ondertussen hebben de helft van de 350 gezinnen een online winkel. Toch heeft Internet ook zijn beperking als middel in de regio waar nog 2,6 miljoen personen onder de armoedegrens leven. Sommige arme families kunnen zich geen computer en internetaansluiting veroorloven en voor degenen die in bergachtige streken wonen zonder elektriciteit is er gewoon geen internet. Ook voor de minderheidsbevolking die hun eigen streektaal spreken, is de taal een echte barrière,
katoenboer

Katoenboeren checken smartphone


Daarom zette de gemeente de webwinkel op, legt directeur Li Xinyun uit van het Aksupa service-center dat ook opleidingen verzorgt en succesvolle eigenaars van een webwinkel in de lokale taal uitleg geven over hoe ze te werk gaan. Als hij op bezoek bij de gezinnen gaat, neemt hij zijn laptop mee om hen te tonen hoe het werkt. Toch zegt broodbakker Osman dat ze geen computer bezit en ook niet weet hoe het internet werkt. Ze is gelukkig een koelkast en een elektrische fiets te hebben gekocht, zaken waarvan ze tot voor kort niet had durven hopen dat haar gezin het zich kon veroorloven.
Bron China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *