Chinese steun voor projecten in zuidwestelijke buurlanden

De Chinese investeringen in de buurlanden Cambodja, Laos en Myanmar zijn in sterke expansie. Het gaat vaak om Chinese financiering voor de aanleg van essentiële infrastructuur. Ook willen sommige Chinese bedrijven er een filiaal oprichten omdat de lokale lonen goedkoper zijn dan in China.

zoburenVolgens Edward Lee economist bij de Standard Chartered in Singapore lonkt China naar zijn zuidwestelijke buren als een gebied waar het producten kan verkopen en een goede return krijgt op zijn investeringen. China zelf wordt duurder voor bedrijven en dit versterkt de trend. Het land investeert in alles van spoorwegen tot vastgoed in Cambodja, Laos en Myanmar. Vorige week meldde Xinhua dat China Minsheng Investment en de Cambodjaanse groep L.Y.P. geleid door senator Ly Yong Phat een deal van $ 1,5 miljard sloten om nabij Phnom Penh een 2000 ha groot oord te bouwen met hotels, golfbanen, conventiecentrum en ontspanningsparken. Dit bedrag komt neer op een tiende van het Cambodjaanse bnp.
Voor Myanmar is China de grootste handelspartner met 40 % van de buitenlandse handel. Het land liberaliseert en het IMF voorspelt een groei dit jaar van 8 %. Leidster Aung San Suu Kyi was er vlug bij om in Beijing Xi Jinping te bezoeken. China bouwt in het land namelijk een speciale economische zone, een elektriciteitscentrale en een diepwaterhaven aan de westkust. Of Myanmar weer de opstart van de controversiële Myitsone dam zal toelaten wordt verder bekeken. Voorts vinden de Chinese investeringen er plaats in de klassieke sectoren energie en mijnbouw.

laospmtonglun

Laos premier Thongloun Sisoulith


Vorig jaar startte in Laos de aanleg van de China-Laos spoorweg die 5 jaar zal duren en $ 5,4 miljard zal kosten. Volgens cijfers van het Chinese ministerie van handel investeert China in 764 projecten in Laos van mijnbouw, landbouw, elektriciteit tot toerisme. Van de projecten zijn er 522 met louter Chinese financiering en 212 betreffen joint ventures. Volgens chief economist Derek Scissors van China Beige Book International leent China geld uit met gunstige voorwaarden, hoofdzakelijk om bouwprojecten te financieren door Chinese bedrijven en dit vooral in Laos.  Chinese bouw en investeringen sinds 2005 bedragen zowat 15 % van het Laotiaanse bnp. Het bevolkingsgedeelte met elektriciteit steeg van 15 % in 1995 tot 90 % in 2014. Volgens een Wereldbank rapport groeit de behoefte aan stroom er jaarlijks met 13 %. Scissors merkt op dat het elektriciteitsnetwerk praktisch door de Chinezen is aangelegd: verschillende waterkrachtcentrales brachten elektriciteit naar de bevolking.

Voor- en nadelen

sincambodVan de Cambodjaanse economie wordt verwacht dat ze dit jaar groeit met 7 %, terwijl die van Laos met 7,5 % zou stijgen. Gebaseerd op recente Wereldbank-gegevens daalde het percentage van de Cambodjaanse bevolking dat leeft van $ 1,9 per dag van 30 % in 1994 tot 2,2 % in 2012. In Laos is de armoedegraad van 22,9 % in 1992 gedaald tot 16,7 % in 2012. De Cambodjaanse handel met China verdubbelde sinds 2012. Zowel Cambodja, Laos en Myanmar vervlechten zich meer met de Chinese aanbodketen, kopen half afgewerkte producten van de bedrijven en verkopen verbruikersgoederen zoals kleding en schoenen die niet zelden vervaardigd werden of eigendom zijn van Chinese bedrijven of eigenaars. Omgekeerd verdubbelde de Chinese invoer uit de 3 Zuidoost-Aziatische landen gedurende de afgelopen 5 jaar, zo blijkt uit IMF-cijfers.  Deze afhankelijkheid van China kent ook een schaduwzijde. Beijing is de hoofdverantwoordelijke voor buitenlandse investeringen in Cambodja maar ook voor 43 % van ‘s lands schuld. De spoorlijn in Laos met zijn 72 tunnels en 170 bruggen in Laos kost de helft van het Laotiaanse bnp.
Bron SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *