Gevluchte tycoon wil terugkeren met groene auto’s

De Chinese gevluchte autotycoon Yang Rong heeft diverse initiatieven in de mouw voor de productie van milieuvriendelijke wagens. Autoproducent Jianghuai wil op termijn met hem tot 30 miljard investeren in een fabriek waar zowel Jianghuai als Yangs groep ‘Far East Golden Resources’ 50 % in zouden hebben.
Yang Rong werd in 2001 gerangschikt als China’s derde rijkste persoon met een nettowaarde van 840 miljoen $. Hij slaagde erin om van de staatsonderneming Brilliance een topproducent te maken van minibusjes. Brilliance was de eerste Chinese beursgenoteerde onderneming in de VS en eveneens de partner van BMW in China. Yang geraakte echter in onmin met het bestuur van de provincie Liaoning en vluchtte naar de VS waar hij reeds acht jaar leeft.
Yang Rong, ofte Yeung Yung, vertelde een tijdje geleden aan Reuters dat hij broedt op drie multimiljarden fabrieken die samen tegen 2017 drie miljoen groene voertuigen zouden produceren. Van de drie zou één vestiging, van 7,86 miljard $, zich in Alabama situeren. Wie alvast toezegt, is de Chinese groep Jianghuai, die eerst twee miljard maar op termijn 30 miljard yuan in schone autoproductie wil steken in een vestiging in Tianjin, die de volgende acht jaar jaarlijks één miljoen auto’s wil maken naast één miljoen motoren en lithium-ionbatterijen. Eerst hybride wagens, later puur elektrische, aldus een woordvoerder. Het gaat om een 50-50 initiatief met Yangs groep Far East Golden Resources. De technologie zou aangeleverd worden door het Duitse FEV. Yang beoogt ook een fabriek voor 30 miljard yuan in Hefei met zijn groep ‘Hybrid Kinetic’, maar dit gaat maar om raamakkoorden. Ook het voornemen om met Jianghuai in zee te gaan, heeft nog de goedkeuring van de overheid nodig. Blijkt dus wel dat niet al zijn plannen bluf zijn, maar toch zal het prijskaartje voor zijn terugkomst vrij hoog liggen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *