IT-groten zwijgen over hun vervuiling

Negenentwintig van ’s werelds grootste IT-groepen met toeleveraars in de Parelrivierdela zijn grote vervuilers geworden door het overschrijden van de aanwezigheid van zware metalen in afvalwater. De ngo die dit bekendmaakte, schreef de 29 aan, en van onder meer Sony, Nokia, Apple, Sing Tel, Ericsson en LG kwam zelfs geen antwoord op het schrijven.
PRDpoll2Volgens de wet uit 2008 moeten vervuilende firma’s die hun uitstootlimieten overschrijden dit bekendmaken in de lokale media. Weinige ondernemingen passen dit toe, aldus Ma Jun, directeur van de ngo ‘Institute of Public and Environmental Affairs’ uit Peking. Zijn insituut maakte deze week een rapport bekend over de vervuiling met zware metalen door IT-ketens. Het rapport baseert zich op 60.000 inbreuken op het milieu sedert 2004. Blijkt dat een reeks toeleveranciers van de 29 grootste IT-groepen, die zich meestal in de delta van de Parelrivier bevinden, de standaarden inzake lozing van zware metalen overschrijden. In april stuurde de ngo de 29 ketens brieven, maar slechts 8 gaven een antwoord dat beterschap beloofde. Bij diegenen die niet antwoordden, behoren Sony, Nokia, Apple, Sing Tel, Ericsson en LG. De meesten zijn onverschillig over het probleem en zeggen dat ze te veel leveranciers hebben om te controleren.
De twee hoofdbronnen van vervuiling, met zware metalen als koper, nikkel, chroom en lood, zijn moederborden en batterijen. Volgens een officieel provinciaal rapport kwam in 2008  bezuiden de Parelrivier 12.000 ton van zware metalen en arsenicum in zee terecht. Volgens Ma deden zich vorig jaar in China 12 ernstige gevallen voor van vervuiling met zware metalen, waarbij meer dan 4000 personen te veel lood in het bloed hadden en 182 te veel cadmium. De technieken ter voorkoming bestaan, aldus Ma, die vindt dat de regering niet krachtdadig genoeg optreedt tegen zij die de wet niet naleven.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *